ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova, producerea fructelor rămâne principalul sector cu pondere în exporturi

10:34 | 15.03.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Sectorul de producere a fructelor, în pofida secetei din anul trecut şi crizei pandemice, rămâne principala direcție a investițiilor din țară cu o pondere semnificativă în exporturi. La această concluzie au ajuns membrii Asociației Producătorilor și Exportatorilor Moldova Fruct, întruniți în cadrul adunării generale a asociației, transmite MOLDPRES.

„Seceta severă, înghețurile din primăvara anului 2020, au diminuat semnificativ recoltele și calitatea fructelor. Pandemia COVID-19 cu restricțiile de călătorie și măsurile de carantină, cu toate că nu a afectat canalele de distribuție a fructelor, a creat, totuşi, la o anumită etapă perturbații și întârzieri în procesul de aprovizionare cu mijloace de producție”, a estimat Iurie Fală, directorul executiv Moldova Fruct.

Potrivit participanților, ritmul scăzut de dezvoltare a sectorului horticol este cauzat, în cea mai mare parte, de lipsa accesului la surse durabile de apă pentru irigare, care rămâne a fi factorul decisiv pentru viitorul ramurii. De asemenea, lipsa de reforme în sectorul de irigații și managementul irigațiilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova descurajează agricultorii să investească în sectoare agricole cu valoare înaltă.

Prezent la ședință, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, a menționat că „horticultura este o sursă generatoare de locuri de muncă și venituri în zonele rurale, or, este evident efectul multiplicativ pe care îl are sectorul horticol pentru alte sectoare ale economiei. „Viitorul este pentru livezi intensive și superintensive, dar nu fără sisteme de irigare”, a afirmat Ion Perju.  

Producătorii de fructe au solicitat autorităților să includă în Catalogul național al soiurilor de plante - soiuri noi de fructe, solicitate de consumatori, pentru care ar putea obține și subvenții din partea statului.

„Avem, în Catalogul publicat recent, soiuri vechi pe care nu știu dacă cineva astăzi le mai plantează: Banană de iarnă, Akane, Papirovka. Parcă creștem, ne dezvoltăm, dar am rămas cu Banană de iarnă, un soi din 1958. Dacă lucrăm anul acesta cu catalogul care îl avem acum, nu putem vorbi de export în rețele sau în altă parte”, a relevat producătorul Constantin Furculiță, membru al Moldova Fruct.

Membrii Asociației au elaborat o rezoluție în care au inclus mai multe probleme cu care se confruntă și pentru soluționarea cărora au nevoie de suportul autorităților. Documentul a fost transmis instituțiilor statului.

În anul 2020, Moldova a produs 430 mii de tone de mere, 65 mii de tone de prune, 11 mii de tone de vișine și cireșe, 8 mii de tone de caise și 70 mii de tone struguri de masă.

foto: joblist.md

img21001939

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!