ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Scriitorul și diplomatul Oleg Serebrian a pregătit pentru tipar un nou roman

09:39 | 17.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Un nou roman, intitulat ”Pe Contrasens”, a pregătit pentru tipar scriitorul și diplomatul Oleg Serebrian, Ambasadorul Republicii Moldova în Germania, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Oleg Serebrian a menționat că inițial, preconiza să numească romanul  ”Liliacul alb din Peenemünde”, după locul desfășurării istoriei relatate, dar editura din Chișinău a considerat titlul prea complicat. ”Peenemünde, o comună în ținutul nord-german Pomerania, e locul de naștere al tehnicii spațiale. Anume acolo, în 1936, a fost construit unul dintre cele mai mari centre de cercetări tehnice ale timpului, de unde la 3 octombrie 1942 a și fost lansată racheta V2, primul obiect construit de om ce avea să atingă o altitudine suborbitală a Pământului”, a precizat autorul.

Potrivit sursei citate, ”Pe Contrasens” e un roman psihologic, dar și istoric. Toate detaliile (și sunt multe) au fost minuțios verificate – de la itinerarele companiilor aeriene de la acea vreme până la durata călătoriilor cu trenul între diverse orașe europene. Toate știrile anunțate de ziare care se pomenesc în text, emisiunile radio, toate hotelurile sau restaurantele amintite acolo, sunt reale, ca și o mare parte din numele eroilor. În acest mod, autorul a căutat să redea cât mai fidel atmosfera anilor interbelici și de război.

”Protagonistul romanului este matematicianul Alex von Randa, colaborator al Centrului de cercetări tehnice de la Peenemünde, fratele eroinei principale din romanul meu ”Cântecul mării”, Marta Skawronski. Povestea vieții sale e anunțată în linii mari deja în ”Cântecul mării”, e pomenită și în ”Woldemar”, dar nu pot spune că noul roman ar fi continuarea primelor două. Mai degrabă e o ramificație. Subiectele celor trei romane se intercalează, dar nu reprezintă nicidecum istorii succesive. Volumul romanului e de aproape un milion de semne, mult mai mare decât al primelor două. Subiectul e mult mai complex, urmărindu-se viața eroului principal de la nașterea sa, în Bucovina austriacă, trecând prin anii de adolescență în România interbelică și anii de tinerețe în Germania, ajungând până la criza morală și sinuciderea, care se produce chiar în ziua când racheta V2 a fost lansată cu succes”, a subliniat scriitorul.  

Oleg Serebrian, născut în 1969, este scriitor, istoric, politolog şi diplomat. Este licențiat în istorie și drept al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (1992) și magistru în relații internaționale al Institutului European din Nisa (1993). A urmat specializări la Școala Națională de Administrație din Paris și la universitățile din Edin­burgh şi Birmingham. În 1998 a susținut doctoratul în științe politice. 

În 1998-1999 a fost purtător de cuvânt al MAE al Republicii Moldova, între 1999 şi 2005 a fost prorector al Universității Libere Internaționale din Moldova, fiind ulterior profesor invitat la diverse centre universitare din Europa de Vest și SUA. În 2010-2015 a fost Ambasador al Republicii Moldova în Franța și pe lângă UNESCO, iar din 2015 este Ambasador al Republicii Moldova în Germania. Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova. Pentru activitatea academică și publicistică a fost decorat de președintele român Emil Constantinescu cu Ordinul Național „Steaua României” (2000) și de președintele francez François Hollande cu Ordinul Național de Merit (2015). În anul 2012, pentru romanul ”Cântecul mării” a fost distins cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!