ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 20 de specialiști și șefi de laboratoare au fost instruiți de către experții OMS

13:36 | 17.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Peste 20 de specialiști și șefi de laboratoare publice din țară au fost instruiți de către experții Organizației Mondiale a Sănătății /OMS/ în testarea rapidă cu identificarea antigenului SARS-CoV-2, pentru a extinde capacitățile Republicii Moldova de testare și a îmbunătăți accesul la diagnosticarea COVID-19, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Agenției Națională pentru Sănătate Publică, testarea rapidă va permite obținerea rezultatelor într-un timp mai scurt, va spori capacitatea de gestionare a cazurilor și vor permite măsuri rapide de sănătate publică și de monitorizare a contacților.

Conform surse citate, pentru început, aceste tipuri de teste vor fi folosite în unitățile de primiri urgente și la nivel asistenței medicale primare. Testele rapide la antigenul SARS-CoV-2 vor fi folosite doar în cazul în care persoana prezintă simptome COVID-19 sau la pacienții care au fost în contact cu o persoană confirmată. Or, testul rapid nu poate fi aplicat persoanelor asimptomatice.

De asemenea, aplicarea testelor rapide este recomandată pentru testarea persoanelor dintr-o instituție de tip închis sau semi-închis unde poate exista un potențial focar de boală.

Testarea rapidă trebuie aplicată în primele 5-7 zile de la debutul simptomelor. După această perioadă, rezultatul testului rapid trebuie ignorat, deoarece ar putea prezenta rezultate incorecte. În situația în care persoana prezintă simptome de COVID-19, iar testul rapid este negativ - este necesar ca proba prelevată să fie testată prin metoda PCR pentru confirmarea diagnozei.

 

img21002019

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!