ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Artistul plastic Oleg Dobrovolschi a realizat mai mult lucrări de ceramică, pictură și sculptură

08:18 | 18.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. Mai mult lucrări de ceramică, pictură și sculptură a realizat recent artistul plastic Oleg Dobrovolschi, laureat al mai multor premii în domeniul artelor plastice, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Oleg Dobrovolschi a menționat că lucrările realizate în ultimul timp au diverse forme geometrice și sunt alcătuite, fiecare, din trei piese. ”Lucrările de sculptură ”Trifoi” și ”Trei grații” sunt făcute din șamot, sub formă de sfere, iar ”Rugăciune” - sub formă de con. Lucrarea ”Finit-infinit” este făcută din cabluri. Fiecare din cele trei piese reprezintă câte două figuri – el și ea - care simbolizează infinitul”,  a precizat artistul plastic.

Potrivit sursei citate, o altă lucrare este intitulată ”Familia”. Aceasta este executată din argilă și e construită din trei piese care simbolizează trei generații: părinți, copii și bunici, reprezentând un ciclu al vieții.

Artistul a participat în ultima perioadă la diverse tabere de creație organizate în R. Moldova și peste hotare. La Simpozionul Internațional de Artă „Invazii din Retezat”, de exemplu, el a realizat două lucrări de pictură: ”Transformare”  și ”Metamorfoze”. Pictează în ulei, în tehnica cuțitului pe paletă. O altă lucrare a sa – ”Case vechi, case noi” - a fost achiziționată recent de către Muzeul de artă din Iliciovsk, Ucraina. În prezent, el își face studiile de doctorat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, scriind teza pe tema ”Tehnicile tradiționale și moderne în sculptură”.

Oleg Dobrovolschi s-a născut la 27 august 1970 în orașul Orhei. A absolvit Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru” (1988) și Universitatea de Stat a Artelor din Moldova (1997). În 1997-2012 a fost profesor la catedra Arte Decorative a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și din 2007 până în 2017 – cadru didactic la Universitatea Tehnică din Moldova. Din 2017 până în prezent este profesor la catedra Arte Decorative a Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice din Moldova.

În 2016, Oleg Dobrovolschi a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”. A participat la mai multe expoziții din țară și de peste hotare. Lucrările sale au fost achiziționate în colecții de stat: Muzeul etnografic „P. K. Maslenicov” din Moghilev, Republica Belarus, Muzeul de Artă „G. G. Poplavskii” din Bobruisk, Belarus, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din R. Moldova și Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” din Râmnicu-Vâlcea, România. Are lucrări în colecții private din R. Moldova, România, Belarus, Rusia, Polonia, Franța, Austria, Marea Britanie, Cipru și din alte țări.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!