ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Publicația ”Florile Dalbe” marchează cea de-a 80-a aniversare

08:12 | 18.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. Revista ”Florile Dalbe”, publicație educativ-cognitivă și literar-artistică pentru copii și adolescenți, a împlinit 80 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, scriitorul Ion Anton, redactor-șef al publicației, a menționat că primul ziar al copiilor din Republica Moldova se intitula în spiritul vremurilor de atunci: „Schimbul leninist”. Acesta a văzut lumina tiparului în martie 1941.

După pauza din anii celui de-al Doilea Război Mondial (1941-1945), ziarul și-a reluat apariția, dar cu titlul modificat: „Tânărul leninist”. De-a lungul anilor, din colectivul redacției au făcut parte scriitori și oameni de cultură, printre care: Grigore Vieru, Aureliu Busuioc, Liviu Damian, Gheorghe Marin, Vitalie Filip, Ion Sclifos, Gheorghe Gheorghiu, Arhip Cibotaru, Gheorghe Malarciuc, Mihail Ion Cibotaru, Raisa Lungu-Ploaie, Gheorghe Blănaru, Axentie Blanovschi, Filip Mironov, Ariadna Şalari, Ludmila Vătavu, Iuliu Cârchelan, Aurel Ciocanu ș.a.

În anul 1990, publicația a început să apară într-o serie nouă. ”După mai multe căutări și dezbateri, în prima pagină a revistei a apărut denumirea „Florile Dalbe”. Am optat pentru acest titlu din mai multe considerente. Mai întâi, pentru că este un străbun refren de colindă, iar colinda s-a aflat mereu alături de copilărie. Mai apoi, pentru că „Florile Dalbe” este un simbol plăsmuit de imaginația colectivă a neamului nostru, simbol ce semnifică Reînnoirea”, a subliniat redactorul-șef.

În 2008, revista ”Florile Dalbe” a fost distinsă cu Premiul Internațional ”Steaua Calității”, categoria aur, și în 2010 cu Premiul Internațional al Organizației Națiunilor Unite în domeniul Drepturilor Omului, pentru promovarea și popularizarea drepturilor copilului.

img21002045

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!