ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

EMA: Vaccinul de la AstraZeneca împotriva COVID-19 este 'sigur şi eficace'

18:33 | 18.03.2021 Categorie: Externe

Amsterdam, 18 mar. /MOLDPRES/. Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 este 'sigur şi eficace', a anunţat joi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), transmit AFP şi dpa, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

'Comitetul (pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă) a ajuns la o concluzie clară: este vorba despre un vaccin sigur şi eficace', a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, într-o videoconferinţă.

''Beneficiile în ceea ce priveşte protecţia împotriva COVID-19, cu riscul asociat de deces şi spitalizare, depăşesc posibilele riscuri de efecte secundare'', a mai precizat Cooke.

Cu toate acestea, agenţia ''nu poate exclude definitiv'' o legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 şi problemele rare de coagulare a sângelui, a mai spus directoarea.

''Pe baza probelor disponibile şi după zile de analiză aprofundată'' a datelor disponibile, ''nu putem cu toate acestea exclude definitiv o legătură între aceste cazuri şi vaccin'', a adăugat Cooke.

Raportări provenite din mai multe ţări referitoare la efecte adverse precum probleme de coagulare a sângelui au determinat mai multe state să sisteze vaccinările cu serul AstraZeneca, decizie care a avut drept efect încetinirea campaniei de imunizare şi aşa lente din Uniunea Europeană.

La 29 ianuarie, EMA a dat undă verde acestui vaccin dezvoltat de laboratorul britanico-suedez AstraZeneca şi Universitatea Oxford.

img21002081

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!