ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Recurs la istorie: 19 martie

07:40 | 19.03.2021 Categorie: Societate

19 martie 1238 - A decedat Henric I cel Bărbos. Este considerat de istorici ca fiind unul dintre cei mai importanți prinți din Dinastia Piast, din perioada de fragmentare feudală a Poloniei.

19 martie 1279 - Prim-ministrul chinez și consilierul imperial Lu Xiufu se îneacă împreună cu moștenitorul de opt ani al tronului, Song Bing, după înfrângerea Chinei în lupta maritimă de la Yamen împotriva mongolilor. Astfel se pune capăt dinastiei Song. 

19 martie 1452 - Are loc încoronarea Împăratului Sfântului Imperiu Roman, Friedrich al III-lea, de Papa Nicolae al V-lea la Roma. Este ultima încoronare imperială din Roma.

19 martie 1563 - În Edictul de la Amboise, hughenoții din Franța au primit dreptul limitat la libertatea religioasă prin Caterina de Medici. Parisul și alte câteva orașe sunt excluse din regulament. Aceasta pune capăt Primului Război Hughenot.

19 martie 1808 - După ce Regele Carol al IV-lea al Spaniei abdică, fiul său Ferdinand al VII-lea preia domnia. Câteva zile mai târziu, Napoleon Bonaparte, ale cărui trupe se află în țară, s-a opus recunoașterii lui Ferdinand ca rege, ceea ce a dus apoi la revenirea domniei tatălui său.

19 martie 1823 - Augustin I al Mexicului, primul împărat al Mexicului, abdică în urma protestelor conduse de generalul Santa Anna. El primește o pensie, dar trebuie să plece în străinătate.

19 martie 1859 - La Paris, are loc premiera operei "Faust", de Charles Gounod.

19 martie 1895 - Auguste și Louis Lumière înregistrează primele imagini folosind noua lor cameră cinematografică brevetată.

19 martie 1911 - Inițiată de Clara Zetkin, se sărbătorește pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii în Germania, Danemarca, Austro-Ungaria și Elveția.

19 martie 1913 - La New York, la Metropolitan Opera a avut loc premiera versiunii integrale a operei „Boris Godunov", de M. P. Musorski.

19 martie 1915 - Chiar dacă nu este recunoscută ca planetă, Pluto este fotografiată pentru prima dată.

19 martie 1920 - Congresul Statelor Unite ale Americi respinge a doua oară Tratatul de la Versailles.

19 martie 1931 - Prima bancă din istoria Statelor Unite ce cade victimă unui jaf armat este City Bank din New York.

19 martie 1932 - La Sydney se deschide Sydney Harbour Bridge, unul dintre cele mai lungi poduri din lume, la 9 ani de la începerea construcției.

19 martie 1945 - Un bombardier japonez lovește portavionul USS Franklin, ucigând 724 de oameni membri ai echipajului. Nespus de deteriorată, nava reușește să se întoarcă în SUA sub propria sa putere.

19 martie 1945 - Hitler semnează Decretul Nero privind distrugerea infrastructurii economiei germane pentru a nu mai putea fi utilizată de trupele aliate.

19 martie 1946 - Franța declară Guyana Franceză, Guadalupe, Martinica și Réunion "Provincii ale Franței de peste mări".

19 martie 1953 - În premieră este televizată decernarea Premiilor Academiei Americane de Film (Premiile Oscar).

19 martie 1958 - În calitate de for consultativ al Uniunii Europene a fost creat Parlamentul European.

19 martie 1962 - Bob Dylan lansează primul său album.

19 martie 1969 - Renumitul turn de televiziune cu o înălțime de 385 metri de la stația de transmisie Emley Moor, Marea Britanie, se prăbușește în timpul unei furtuni din cauza acumulării de gheață.

19 martie 1987 - A murit Louis Victor de Broglie, fizician francez, laureat al Premiului Nobel.

19 martie 1997 - A murit pictorul american de origine olandeză Willem de Kooning, ultimul şi cel mai bine cotat dintre reprezentanții expresionismului abstract.

19 martie 1999 - A decedat poetul spaniol José Agustin Goytisolo.

19 martie 1999 -  Preşedintele Bill Clinton anunță că SUA şi NATO sunt pregătite să atace obiective sârbești. “Numărătoarea inversă” a început, anunță NATO.

19 martie 2002 - Acuzată de abuzuri ale drepturilor Omului și de fraudă electorală, Zimbabwe este suspendat din Commonwealth.

19 martie 2006 - Președintele în funcție Aleksandr Lukașenko a acumulat peste 80% din voturi la alegerile prezidențiale din Belarus. În aceeași noapte, în capitala bielorusă Minsk au avut loc proteste pașnice ale câtorva mii de oameni împotriva manipulării alegerilor, proteste care vor continua în următoarele zile.

19 martie 2018 - Dispare ultimul mascul de rinocer alb nordic de pe Terra, numit Sudan, care a fost eutanasiat în Kenya, într-o rezervație situată la 200 de km la nord de Nairobi, din cauza complicațiilor legate de vârsta sa înaintată. Decesul lui Sudan este sinonim cu stingerea acestei subspecii.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!