ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

13:05 | 19.03.2021 Categorie: Comunicate

Necrolog Valeriu NEGRUȚA

Chişinău, 19 mar. /MOLDPRES/. În seara zilei de 17 martie 2021, la Paris, Franța s-a stins din viață dirijorul, violonistul, fondatorul Orchestrei de muzică populară „Mugurel", Valeriu Negruța.

Viorel Negruța s-a născut la 16 mai 1940, la Odesa. A studiat vioara în renumita școală de muzică „Stolearsky" din Odesa. După absolvire și-a continuat studiile la Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu" din Chișinău, perfecționându-și măiestria interpretativă în clasa cunoscutului profesor, a violonistului și compozitorului Gheorghe Neaga.

În anul 1966, Valeriu Negruța, alături de Maria Drăgan și Vasile Marin, Anastasia Istrati și Valentina Cojocaru, fondează Orchestră de Muzică Populară „Mugurel". A mai condus Orchestra de Muzică Populară a Palatului Sindicatelor, a colaborat în calitate de violonist, dar și în calitate de autor de aranjamente muzicale ale muzicii populare, cu mai multe formații, printre care și Ansamblul de muzică și dansuri populare „Moldoveneasca".

În 1974, lui Valeriu Negruța i s-a conferit titlul onorific de Artist Emerit din Republica Moldova.

Cu adâncă tristețe, exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, precum și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Omul și Maestrul Valeriu Negruța.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

 

Lilia POGOLȘA, ministrul Educației, Culturii și Cercetării

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!