ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Municipiul Edineţ printre primii implementează Programul național privind orașele-poli de creștere

17:28 | 19.03.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 mar. /MOLDPRES/. La Primăria municipiului Edineț a avut loc astăzi prima ședință pe marginea asigurării implementării Programului Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova (2021-2027). Conducerea municipiului şi a Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord au examinat planul de acțiuni privind implementarea programului în anul curent, transmite MOLDPRES.

Ca urmare a discuțiilor, ADR Nord urmează să acorde administrațiilor publice locale din municipiile Edineț și Soroca suport în procesul de elaborare a Planurilor operaționale de implementare a Programului la nivel local și să ofere asistență informațională și suport în elaborarea / actualizarea documentației strategice și urbanistice a municipiilor beneficiare ale Programului. Totodată, în perioada august-septembrie 2021 este planificată o vizită de studiu privind orașele-poli de creștere regională.

Autoritățile locale din municipiile beneficiare urmează să înainteze, în perioada septembrie-octombrie 2021, propuneri de proiecte către ADR Nord, care le va aviza și le va include în Planul anual de finanțare.

Programul are drept scop dezvoltarea socio-economică a șase municipii - centre regionale din Republica Moldova, printre care și municipiile Soroca și Edineț, în vederea transformării acestora în poli de creștere, capabili să susțină extinderea dezvoltării în zonele rurale proxime și să asigure ocuparea forței de muncă, astfel încât rețeaua de orașe-poli de creștere regională să devină atractivă pentru locuitori, antreprenori și vizitatori. Obiectivele specifice al Programului urmăresc îmbunătățirea mobilității și a calității infrastructurii de acces cu zonele adiacente; dezvoltarea și echiparea infrastructurilor și serviciilor de suport economic pentru a stimula competitivitatea; revitalizarea urbană și dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice; modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare și a rețelelor de utilități publice.

Programul Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova, aprobat de Guvern în decembrie 2020, a fost elaborat pentru asigurarea implementării Legii nr. 239/2016 cu privire la aprobarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020. Implementarea Programului urmează să sprijine realizarea Agendei 2030 de dezvoltare durabilă în Republica Moldova.

foto: ADR Nord

img21002111

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!