ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aureliu Ciocoi: „A venit timpul ca toți, în comun, să ne asumăm responsabilități"

17:21 | 19.03.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 mar. /MOLDPRES/. Comisia națională extraordinară în sănătate publică s-a întrunit astăzi în ședință pentru a examina acțiunile necesare de instituit în vederea diminuării riscului de răspândire a virusului Sars-Cov-2 în Republica Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Potrivit ANSP, în prezent, aproximativ toate raioanele din țară sunt sub Cod roșu, care se instituie din momentul înregistrării a 100 de infectări la 100 mii de populație. Cea mai gravă situație se atestă în mun. Chișinău, după care în raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Strășeni, Briceni.

Astfel, CNESP declară stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 19 martie – 18 aprilie 2021, inclusiv. În această perioadă vor fi în vigoare o serie de măsuri de restricție.

CNESP a decis modificarea regimului de activitate a centrelor comerciale și unităților de comerț nealimentar, care de mâine vor activa până la ora 18:00. Totodată, piețele agroalimentare și cele nealimentare vor activa de la ora 7:00 până la ora 15:00. „Acest lucru va permite degajarea fluxului de persoane în orele de seară, nu doar în mun. Chișinău, dar în toată țara. Mai mult, decalajul de activitate a acestora va permite o fluidizare a persoanelor în transportul public", a precizat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, în cadrul briefingului de după ședința CNESP.

Restaurantele și localurile de alimentație publică vor putea primi vizitatori doar până la ora 20:00. După ora 20:00, localurile vor putea activa doar cu livrarea produselor la domiciliu. De asemenea, CNESP interzice desfășurarea  în unitățile de alimentație publică a nunților, cumetriilor, aniversărilor și altor evenimente. Se interzice organizarea cu prezența fizică a persoanelor în cadrul adunărilor științifice, olimpiadelor sau competițiilor sportive. Nu se va permite nici organizarea în spațiile deschise și închise a festivalurilor,  expozițiilor, târgurilor agricole specializate și evenimentelor comerciale.

Funcționarii publici vor activa în continuare după un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției, pentru ceilalți angajați se va dispune munca la distanță. CNESP îndeamnă și instituțiile private să-și organizeze activitatea în conformitate cu acest principiu.

Din 23 martie, persoanele de peste hotare care vor traversa frontiera de stat Republicii Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte testul negativ la COVID-19, efectuat în ultimele 72 de ore. Cetățenii moldoveni care la intrarea în țară nu vor avea efectuat testul, vor fi obligați să completeze fișele epidemiologice cu indicarea datelor de contact și adresei, astfel încât serviciile de control să poată verifica respectarea regimului de autoizolare pentru 14 zile. Carantina va putea fi întreruptă în a zecea zi, după efectuarea testului COVID, ce va indica rezultat negativ. Decizia CNESP prevede o categorie de persoane care fac excepție la această prevedere.

Procesul de învățământ în țară va fi organizat în conformitate cu indicatorii epidemiologici din localitate. Astfel, APL-urile de nivelul 1 și 2, în comun cu administrațiile școlilor și a grădinițelor vor decide, în parte, asupra sistării procesului de învățământ sau dacă există condițiile de a continua studiile cu prezența fizică. „Totuși există localități unde situația epidemiologică nu este atât de gravă. Prin urmare, va rămâne la discreția autorităților locale, instituțiilor de învățământ și a celor de educație timpurie dacă vor sista procesul de învățământ, inclusiv pentru clasele primare, sau vor continua studiile", a spus premierul interimar.

În această perioadă, structurile de control vor fi antrenate masiv, inclusiv în zilele de week-end, pentru monitorizarea și verificarea gradului de respectare a restricțiilor aprobate. „Una este restricția pe hârtie, și alta este ceea ce vedem în modul real în stradă", a precizat șeful Guvernului în exercițiu.

De asemenea, CNESP îndeamnă mediul academic și științific din Republica Moldova să se implice plenar în procesul de comunicare și explicare a pericolului pandemiei, dar și acțiunile necesare. „Îndemn tot mediul academic din țară să fie pro activ în acest sens. Cunoașteți cât de dăunătoare sunt știrile false, atât în raport cu vaccinurile, cât și referitor la posibilele efecte negative ale acestora. Nu avem altă șansă de a depăși pandemia decât prin răspândirea restricțiilor sanitare, dar mai ales prin vaccinarea generală a populației", a declarat Aureliu Ciocoi.

În context, premierul interimar a subliniat că datorită partenerilor de dezvoltare, în Republica Moldova, înainte de termen, vor fi livrate 24 570 de doze de vaccin Pfizer, prin mecanismul COVAX. Pe 22 martie, în țară urmează să ajungă alte 21 600 doze vaccin AstraZeneca, iar pe 22 aprilie Republica Moldova va mai primi un lot de 72 mii doze vaccin AstraZeneca. Totodată, autoritățile sunt în așteptarea a încă o partidă de vaccinuri oferită de către România.

În finalul briefingului, prim-ministrul interimar a făcut un apel către clasa politică: „În situația în care acest Guvern este în demisie, cu competențe limitate, este cazul ca să fie convocată o ședință specială a Parlamentului cu participarea Guvernului în demisie, dar și a Președintelui țării, ca de comun acord să convenim asupra măsurilor imediat următoare impuse de situația epidemiologică pe moment. A venit timpul ca fiecare ramură a puterii din Republica Moldova, toți, în comun să ne asumăm responsabilități".

foto: Guvern

img21002112

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!