ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorul Gheorghe Lisița participă la o expoziție de artă plastică contemporană din România

08:47 | 20.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Artistul plastic Gheorghe Lisița, laureat al mai multor premii în domeniul picturii, participă la o expoziție de artă plastică contemporană, care a fost vernisată recent în orașul Iași, România, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Gheorghe Lisița a menționat că este vorba de o expoziție de grup a artiștilor plastici români, care, începând cu anul 2020, a fost prezentată în Germania, la București, Hunedoara, Cluj, Alba Iulia și în alte orașe din România, iar în curând aceasta va ajunge la Botoșani.

În perioada 1-8 martie curent, împreună cu soția sa, Veronica Iftodii, Gheorghe Lisița a avut o expoziție de pictură cu genericul “Primăvara începe cu tine”, dedicată femeii, în incinta Parlamentului Republicii Moldova. Expoziția a cuprins 27 picturi ale celor doi artiști.

”La sfârșitul lunii ianuarie 2020 am a vernisat o expoziție personală cu genericul ”Diversitatea sufletului moldovenesc” în incinta clădirii Consiliului Europei din orașul Strasbourg, Franța. Evenimentul a fost organizat în contextul acțiunilor de marcare a 25 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei. Expoziția a inclus 20 de lucrări. Acestea au fost expuse în Palatul Europei, pe holul principal, la parter. Mă bucur că atunci, una dintre lucrările mele, care prezintă o dansatoare țigancă, a fost achiziționată de către un diplomat rus”, a mai spus pictorul.

În prezent, artistul e preocupat de crearea mai multor lucrări figurative cu tematică istorică: Decebal, Ștefan cel Mare și Sfânt, Bătălia de la Vaslui etc. De asemenea, el muncește la un ciclu de lucrări pe teme religioase. Totodată, la Durlești, construiește un Centru cultural, unde intenționează să deschidă o galerie de artă și să organizeze diverse expoziții de artă plastică contemporană.

Gheorghe Lisița s-a născut pe 28 iulie 1982 în satul Suhuluceni, raionul Telenești. A absolvit Colegiul de Arte Plastice ”A. Plămădeală” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Facultatea de Arte Plastice. Și-a făcut masteratul la Facultatea de Arte Plastice a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă”. În palmaresul tânărului artist plastic se numără expoziții personale și de grup, atât în țară, cât și peste hotare, în țări cum ar fi: Polonia, Suedia, Turcia, România. Lucrările sale se păstrează în colecții private din R. Moldova, România, Federația Rusă, Ucraina, Franța, Italia, SUA, Malta, Polonia, Portugalia, Regatul Unit la Marii Britanii și Irlandei de Nord, Spania, Suedia, Turcia, Armenia și Azerbaidjan.

img21002117

img21002117

img21002117

img21002117

img21002117

img21002117

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!