ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

14:22 | 20.03.2021 Categorie: Comunicate

Republica Moldova alături de țările membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei marchează Ziua Internațională a Francofoniei

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Anual, la data de 20 martie, Republica Moldova, alături de țările membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei, marchează Ziua Internațională a Francofoniei. Republica Moldova împărtășește valorile culturale și spirituale ale spațiului francofon. În Republica Moldova, în anul de studii 2020-2021 limba franceză este studiată, la nivelul învățământului general, de 117788 mii de elevi. Statul asigură toate condițiile pentru studierea limbii franceze, instrument de comunicare internațională, prin elaborarea de curricula, ghiduri de implementare, o nouă generație de manuale școlare, formarea cadrelor didactice etc.

De precizat că, la 18 octombrie 2018, a fost încheiat Pactul Lingvistic între Republica Moldova și Organizația Internațională a Francofoniei pentru perioada  2018 – 2022 în temeiul căruia  țara noastră și-a reiterat angajamentul său în cooperarea moldo-francofonă.

La nivel regional, activități privind promovarea francofoniei în sistemul educațional sunt implementate în colaborare cu Biroul regional francofon pentru Europa Centrală și de Est (BRECO)  Centrul regional francofon pentru Europa Centrală și de Est (CREFECO. Totodată, în susținerea calității procesului educațional de formare a competențelor de comunicare în limba franceză, sistemul educațional beneficiază de suportul partenerilor strategici în promovarea francofoniei: Ambasada Franței, Alianța Franceză din Moldova, Agenția Universitară a Francofoniei. Mai multe universități și instituții de învățământ profesional tehnic din țară realizează programe de formare pe filiera francofonă, oferind studenților oportunități reale de creștere profesională. Activități culturale și științifice, mobilitățile academice oferă tinerilor francofoni din țară noi orizonturi de manifestare și oportunități de angajare.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării adresează sincere felicitări tuturor francofonilor din Republica Moldova cât și din întreaga lume. Apreciem înalt efortul pedagogilor francofoni și suportul partenerilor. Francofonia este o valoare care ne unește în jurul idei de solidaritate, fraternitate și valori europene comune, este o formă de expresie a dialogului intercultural și de promovare a relațiilor de prietenie dintre țări.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!