ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Teatrul Național ”Mihai Eminescu”: 100 ani de la fondare

08:35 | 22.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Pe 6 octombrie se vor împlini 100 de ani de la înființarea Teatrului Național ”Mihai Eminescu” (TNME) cu statut de teatru național. Înființarea instituției a fost influențată de mai multe inițiative venite din partea unor personalități ale culturii române și a unor instituții de cultură, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul TNME, Petru Hadârcă, a menționat că o realizare monumentală și memorabilă a fost spectacolul ”Thebaida” de Victor Eftimiu, din stagiunea 1924-1925, sub directoratul lui Dauș. Scrisă în versuri, piesa aducea în prim plan suferințele orașului Theba și era inspirată din tragediile antice. Ziarul ”Rampa” scria că pentru Chișinău reprezentația a fost o adevărată explozie a succesului.

La premieră, rolul Antigonei a fost interpretat de Agepsina Macri-Eftimiu, una dintre stelele Naționalului de la București. ”Dacă noi, astăzi, ne agităm și ne entuziasmăm când ajung la Chișinău mari vedete din centrele industriei show-biz – atunci nu-i greu să ne imaginăm ce însemna, la început de secol XX, faptul că una dintre divele de la București ajungea în orașul nostru și juca câteva spectacole alături de artiștii locali. În plus, însuși autorul textului, Victor Eftimiu, unul dintre cei mai prețuiți scriitori și o persoană cu mare influență în lumea teatrului românesc de la acea oră, venise în orașul nostru pentru a repeta cu actorii. În acele timpuri, figura cheie în producția unui spectacol nu era regizorul, ci dramaturgul. Astfel, prezența lui Victor Eftimiu și a frumoasei și talentatei Agepsina Macri, sigur că au conferit nu numai strălucire acelui eveniment, dar și profesionalism, și prestigiu Teatrului Național românesc din Chișinău”, a subliniat directorul TNME.

Potrivit sursei citate, după premieră, ziarul local ”Dreptatea” declara că: „Antigona ne-a zguduit. Am suferit cu ea, am plâns cu ea. Chișinăul n-o va uita curând”. Actorii din capitala României încep să fie cunoscuți, iubiți și așteptați la Chișinău. Pentru publicul de aici, ei numai erau „artiștii lor”, ci încep să devină tot mai mult „artiștii noștri”. În timpul stagiunii, spectacolul ”Thebaida” a continuat să se bucure de un constant succes de public prin prestația actorilor cunoscuți deja: Irina Leonescu, a doua distribuție, în rolul Antigonei, Mitu-Dumitriu în Oedip, Vasile Leonescu în Creon. Publicul era atras și impresionat inclusiv de scenografia fastuoasă: „Decorurile și costumele au fost de-o frumusețe neobișnuită”, scriau încântați cronicarii.

Faptul că spectacolul trebuie să fi avut o mare putere de fascinație asupra spectatorilor, ne-o dovedesc martorii de atunci. În 1992, după  ani grei de tăcere și cenzură, Eugeniu Ureche, într-un interviu cu jurnalista Nelly Harabara, de la singurul post de Televiziune din acel moment, își împărtășea pentru prima dată, public, amintirile: „Mai întâi aș vrea să-ți spun câteva cuvinte despre ”Thebaida” lui Eftimiu. Scena se deschidea cu un templu, care începea de la avanscenă. Treptele acestui templu duceau până în adâncul scenei, creând iluzia unei scări infinite. Pe scări, la o distanță de trei-patru metri, se aflau trepiede în care fumega tămâie adevărată. Îți închipui cât de fascinat rămânea spectatorul din sală, la vederea acestui tablou impresionant, cu iz de smirnă și tămâie, remediu împotriva ciumei, despre care se vorbea în spectacol?!”.

”Eugeniu Ureche a fost unul dintre miile de spectatori ai Teatrului Național românesc de la Chișinău, din perioada României Mari. Nu numai manuscrisele nu ard, dar nici lumina artei adevărate, odată aprinsă în sufletul unui spectator, nu se stinge nici cu tancul, nici cu înfometarea, nici cu deportările în masă sau încarcerările în GULAG-uri. Această luminiță a culturii, odată aprinsă, rămâne să pâlpâie și să ne definească drept oameni. Teatrul este o artă a emoțiilor și a inteligenței, care se trăiește pe viu și are puterea de a trezi spiritul și de a uni inimile”, a mai spus Petru Hadârcă.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!