ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Leo Butnaru a editat două antologii din poezia rusă

09:20 | 22.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Două antologii din poezia rusă a editat recent în România scriitorul Leo Butnaru: ”Panorama miniaturii poetice ruse” și „Internaționalizarea stepelor”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Leo Butnaru a menționat că ”Panorama miniaturii poetice ruse” cuprinde două volume, format academic, a câte 1150 de pagini fiecare, inserând mostre din creația a peste 850 de poeți ruși din trei secole, XVIII-XX.

”Este o antologie unicat, fără precedent în România, dar nici în Rusia. Această masivă întrunire de miniaturi poetice se înscrie în linia acțiunilor de restabilire a punților dintre fulminanta literatură rusă a începutului de secol XX și cea din contemporaneitatea artistică, punți arse de primitivismul agresiv al ideologiei comuniste și realismul socialist, pentru care cultura însemna, întâi de toate, un sistem de interdicții”, a subliniat autorul antologiei.

Cea de-a doua antologie, „Internaționalizarea stepelor”, cuprinde 400 de pagini. ”Este o antologie consistentă ca volum, dar mai ales prin conținutul ei. Include selecții din creația poeților de origine semită din poezia avangardei poetice ruse: 42 de autori, printre care celebrii Osip Mandelștem, Boris Pasternak, Marc Chagall (marele pictor a scris și poeme!), Ilya Ehrenburg, Viktor Șklovski, Sașa Ciornîi, Pavel Antokolski, Ilya Selvinski. În antologie sunt prezenți și doi autori, născuți pe plaiurile noastre: Dovid Knut, născut la Orhei în familia unui băcan, la 20 de ani căutându-și și găsindu-și un rost la Paris, și Pavel Zalțman, chișinăuian, stabilit în Rusia, pe urmă în Kazahstan, unde a lucrat la Studioul cinematografic din Alma Ata”, a precizat scriitorul.

Potrivit lui Leo Butnaru, aceste vaste lucrări s-au întrupat pe parcursul a 2-3 decenii de cercetare și traducere, fiind însoțite și cu studii introductive, CV-uri relativ detaliate și note.

Leo Butnaru s-a născut la 5 ianuarie 1949 în comuna Negureni, raionul Telenești. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie, secția ziaristică a Universității de Stat din Moldova. A fost distins cu mai multe premii literare din R. Moldova și România. A fost decorat cu ordinul ”Gloria Muncii” și ”Ordinul de Onoare” ale Republicii Moldova și cu ordinul ”Meritul Cultural” în Grad de Cavaler al României.

img21002137

img21002137

img21002137

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!