ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe 22 martie este marcată Ziua mondială a apei

14:25 | 22.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Ziua mondială a apei este marcată astăzi în lume şi are ca scop creșterea gradului de conștientizare a crizei globale a apei. Tema zilei din acest an este "Evaluarea apei”, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenției de Mediu, resursele de apă din Republica Moldova sunt sensibile la schimbările climatice din punct de vedere atât al cantității, cât şi al calității.

„Resursele de apă sunt sub presiune din cauza poluării, a cererii sporite de apă, a intensității utilizării terenurilor și a efectelor schimbărilor climatice, care compromit securitatea apelor și amplifică efectele negative ale secetei și deficitului de apă. Conform calculelor efectuate, resursele de apă de suprafață disponibile s-au diminuat simțitor. Se prognozează că, începând cu anul 2030, lipsa apei va deveni o barieră în calea dezvoltării”, indică sursa citată.

În țara noastră, apa disponibilă în prezent este de aproximativ 500 m3 per un locuitor pe an sau chiar mai puţin, plasând Republica Moldova în categoria ţărilor în care „apa este insuficientă”. Conform datelor prezentate de către Agenția „Apele Moldovei”, pentru a acoperi necesitatea anuală de apă la nivel național, anual se captează circa 850 hecto m3 de apă.

85% din acest volum de apă sunt extrase din apele de suprafață, în special din cele două bazine hidrografice majore Nistru și Prut și doar 15% sunt extrase din ape subterane. Se presupune că captarea anuală totală a apei, în special din resursele de apă subterană, este cu mult mai mare.

Ziua mondială a apei se marchează anual conform Conferinței Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro, care  a adoptat, pe 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie a fost desemnată Ziua mondială a apei (World Water Day). Este o zi în care sărbătorim apa şi în care se acordă atenţie, la nivel mondial, asupra populaţiei care suferă de lipsa apei.

foto simbol

img21002155

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!