ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Hotărârea nr. 52 din 22 martie 2021 a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică

19:59 | 22.03.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. În temeiul art. 58 din Legea nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr. 67, art. 183), cu modificările ulterioare, și ca urmare a analizei evoluției situației epidemiologice pe plan național și internațional, Comisia națională extraordinară de sănătate publică constată că situația epidemiologică se agravează rapid.

Sporirea incidenței, creșterea ratei contagiozității, creșterea numărului de teritorii clasificate în cod roșu de alertă, majorarea numărului formelor grave ale bolii, creșterea numărului de decese, sporirea ratei de pozitivare a testelor la virusul SARS-CoV-2, creșterea numărului de forme asimptomatice, răspândirea comunitară intensă, toate acestea atestă tendințe de agravare a procesului epidemic al infecției cu COVID-19 în Republica Moldova.

Luând act de faptul că, în conformitate cu programul stabilit de organizațiile internaționale Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) și Federația Mondială de Fotbal (FIFA) pentru desfășurarea meciurilor internaționale oficiale din cadrul Preliminariilor Campionatului Mondial de Fotbal Qatar 2022, selecționata ”A” națională de fotbal a Moldovei urmează să găzduiască 2 meciuri oficiale internaționale, Comisia națională extraordinară de sănătate publică

HOTĂRĂŞTE:

1. Se admite, prin derogare de la prevederile subpunctului 7.4 al Hotărârii nr. 51 din 19 martie 2021 a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, desfășurarea fără spectatori, pe Stadionul „Zimbru” din mun. Chișinău, a meciurilor oficiale internaționale de fotbal:

1.1. Moldova – Insulele Feroe, la data de 25 martie 2021, ora 21.45;

1.2. Moldova – Israel, la data de 31 martie 2021, ora 21.45.

2. Se ia act de acțiunile și măsurile specifice, stabilite în conformitate cu Protocoalele UEFA și FIFA și, respectiv, aplicate la desfășurarea meciurilor internaționale de fotbal în Republica Moldova:

2.1. Selecționatele gazdă (Moldova) și oaspete (Insulele Feroe și Israel) se află în carantină strictă începând cu intrarea în cantonamente.

2.2. Selecționatele gazdă (Moldova) și oaspete (Insulele Feroe și Israel) efectuează 3 testări la COVID-19 (cu 20, 7 și 2 zile înainte de meci).

2.3. Pe perioada cantonamentului selecționata Moldovei se află în izolare totală la Centrul Tehnic al Federației Moldovenești de Fotbal din or. Vadul-lui-Vodă.

2.4. Selecționatele oaspete (Insulele Feroe și Israel) călătoresc cu rute charter în Moldova, sunt cazate în hotel unde sunt menținute cele mai stricte măsuri de combatere a COVID-19 și sunt izolate pe etaje separate de restul oaspeților hotelului.

2.5. Persoanele implicate în organizarea meciurilor sunt testate la COVID-19 de 2 ori în săptămâna dinaintea desfășurării meciului.

2.6. Stadionul este împărțit în câteva zone de acces strict, iar intrarea pe stadion va avea loc prin câteva filtre de protecție anti-COVID.

3. În incinta stadionului vor fi respectate toate măsurile de prevenire și control al infecției COVID-19 stabilite de Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

4. Hotărârile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică sunt executorii pentru autorităţile administrației publice centrale şi locale, pentru persoanele fizice şi juridice, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare.

5. Se solicită reprezentanților mass-media să informeze publicul despre prevederile prezentei hotărâri și necesitatea respectării stricte a măsurilor restrictive și a măsurilor de prevenire şi control al infecției COVID-19.

6. Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.

7. Prezenta hotărâre intră în vigoare la momentul emiterii și se publică pe pagina oficială a Guvernului.

Președinte al Comisiei, Prim-ministru interimar Aureliu CIOCOI

Vicepreședinte al Comisiei, Secretar de stat al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Igor CUROV

Secretar al Comisiei, Director interimar al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Vasile GUȘTIUC

img21002170

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!