ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Pictorul Iurie Matei: ”În perioada pandemiei, colecționarii au manifestat un interes deosebit față de pictură”

08:15 | 23.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Artistul plastic Iurie Matei, Artist al Poporului, a realizat în ultima perioadă 12 lucrări de pictură și a participat la mai multe expoziții și tabere de creație, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Iurie Matei a menționat că majoritatea lucrărilor de pictură sunt executate la comandă. ”În perioada pandemiei, colecționarii au manifestat și continuă să manifeste un interes deosebit față de pictură. De obicei, sunt contactat și mi se spune: vreau să am două lucrări de-ale tale”. Astfel, în ultimul timp, am făcut mai multe tablouri, care au ajuns în diverse colecții private din Olanda, România, Statele Unite ale Americii și R. Moldova”, a precizat pictorul.

Totodată, Iurie Matei a participat la tabere de creație și expoziții: la Tabăra Internațională de Creație Plastică „Dan Platon”, ediția a XIV-a din Ploiești, România (noiembrie 2020), Simpozionul internațional „Artă și patrimoniu” din Sucevița, România (decembrie 2020), Expoziția Taberei Internaționale de Pictură “Dan Platon”, ediția a XIV-a, Primăria Municipiului Ploiești, România (decembrie 2020), Expoziția Simpozionului Internațional “Artă și Patrimoniu”, Primăria sectorului II, București, România  (ianuarie 2021) și la Expoziția “Art front”, Palatul Culturii din Umani, Ucraina (ianuarie 2021).               

În prezent, profesorul Iurie Matei ține cursuri online și lucrează în atelier cu studenții care se pregătesc de licență de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. De asemenea, pictorul lucrează la un volum de versuri.

Iurie Matei s-a născut pe 11 martie 1968 în satul Cazangic, raionul Leova. A studiat la Școala de pictură pentru copii din orașul Leova (1981-1983), Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală" (1983-1987), iar în anul 1995 a absolvit Facultatea de Arte Plastice a Institutului de Stat de Arte din Chișinău.

În anul 1987, a debutat cu o colecție personală în incinta Colegiului Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală" din Chișinău. În anii 1991-1994 a avut expoziții personale în Galeria Decor din Odesa, iar în perioada anilor 1993-2002 - 12 expoziții personale în R. Moldova, 20 de expoziții reprezentative internaționale și trei expoziții reprezentative vernaculare. Lucrările sale se află în colecții particulare din Canada, Federația Rusă, Franța, Germania, Israel, Norvegia, Olanda, România, Republica Moldova, Ucraina, Spania, Statele Unite ale Americii. În 2010, lui Iurie Matei i se conferă titlul onorific „Maestru în artă" și în 2014 –  titlul onorific ”Artist al Poporului”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!