ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenția Franceză pentru Dezvoltare este interesată să investească în R. Moldova

13:45 | 23.03.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Modernizarea sectorului transporturilor, infrastructura drumurilor, eficiența energetică și energia regenerabilă, dezvoltarea durabilă au fost unele din subiectele discutate la întrevederea de astăzi de la Ministerul Economiei şi Infrastructurii (MEI) cu reprezentanții Agenției Franceze pentru Dezvoltare (AFD), aflați într-o misiune oficială în țara noastră, în perioada 21 – 24 martie, transmite MOLDPRES.

Potrivit directorului regional pentru Eurasia al AFD, Cécile Couprie, instituția pe care o reprezintă este interesată să participe la realizarea proiectelor investiționale în Republica Moldova. „AFD încearcă să susțină un model de dezvoltare sustenabil fiind axat pe patru domenii prioritare precum, dezvoltare urbană durabilă, protecția mediului și a resurselor naturale, asistență pentru tranziția energetică, precum și dezvoltarea unei economii durabile și incluzive”, a spus Cécile Couprie.

Referindu-se la posibilitatea realizării unor proiecte investiționale, Mihail Lupașcu, secretar de stat la MEI, a trecut în revistă unele din proiectele importante, unde AFD ar putea examina posibilitatea de a oferi suport țării noastre printre care, proiectele ce vizează construcția și reparația drumurilor; modernizarea sectorului transporturilor, interconectarea asincronă a rețelelor de energie electrică din Republica Moldova și România prin construcția, echiparea și punerea în funcțiune a liniei electrice aeriene Isaccea-Vulcănești-Chișinău de 400 kV și a stației Back-to-Back aferente.

Potrivit datelor statistice, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Franţa a înregistrat, în anul 2020, suma de peste 150 de milioane de dolari.  Astfel, Franța se clasează pe locul 11 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 1,91% din volumul comerțului total. De asemenea, până în prezent, în ţara noastră sunt înregistrate 233 de întreprinderi cu capital francez, volumul total al investițiilor străine directe însumând peste 197 milioane de dolari. Printre sectoarele beneficiare de investiții franceze se numără domeniile IT, agroalimentar, industrial, energetic, financiar, comercial etc. 

foto: MEI

img21002188

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!