ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

O scriitoare și cercetătoare originară din R. Moldova a lansat patru cărți în Olanda și România

09:33 | 24.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Scriitoarea și cercetătoarea Galina Martea, doctor în științe economice, autoare a mai multor volume de versuri, eseuri, publicistică, proză, critică și istorie literară, stabilită în Olanda, a lansat recent patru cărți de poezie, proză scurtă și eseu, dintre care două la Haga și două la Iași, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Galina Martea a menționat că la Haga i-au apărut cărțile de poezie ”Resemnare prin metaforă” și ”Dragostea în joc de versuri”,  iar la Iași – volumul de versuri ”Pe muchie de lumină” și cartea de proză scurtă și eseu ”Basarabia – destin și provocare” cu subtitlul „Filosofia identității moldave în anii de independență, 1991-2020”, cu o prefață semnată de Iurie Colesnic.

Tot în ultima perioadă de timp, scriitoarea a devenit membru al Societății Regale de Literatură din Marea Britanie. ”Aceasta este cea mai veche societate pentru promovarea literaturii engleze din Marea Britanie, fondată în 1820, care onorează și încurajează scriitorii consacrați din întreaga lume. Avantajele pentru membrii societății includ bilet gratuit la toate evenimentele publice organizate de Societatea Regală pentru Literatură, abonament gratuit la revistele acesteia, intrare în grupurile de carte destinate membrilor. Societatea respectivă este și una caritabilă”, a precizat Galina Martea.

Regretatul scriitor academician Nicolae Dabija afirma că, de regulă, condeiul inteligent al Galinei Martea oscilează între eseu şi vers, între articol de analiză și poem de dimensiune…”Mesajul ei e unul ce impresionează prin sinceritatea rostirii, ea îi convinge pe alții prin convingerea proprie, dar și prin vigoarea limbajului. Poeta are un timbru distinct, care o face să fie ea însăși în ceea ce scrie: eseu, poem, articol de atitudine, analiză”, sublinia Nicolae Dabija.

Potrivit criticului literar român Theodor Codreanu, istoriografia basarabeană se dovedește a fi revigorată de o nouă cercetare masivă, în două volume, semnată de Galina Martea, ”Basarabia – destin și provocare,” pentru ca în anul pandemiei de coronavirus să apară volumul II, cu subtitlul ”Filozofia identității moldave în anii de independență 1991-2020”, prefață de același Iurie Colesnic. ”Prefațatorul este unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei Basarabiei, observând, în cazul Galinei Martea, echilibrul dintre inimă și minte, cum ar spune Eminescu, dintre sufletul îndurerat de basarabeancă și răceala filosofului și omului de știință”, a constatat Theodor Codreanu.

Galina Martea s-a născut la 30 iulie 1959 în R. Moldova. Fiind doctor în științe economice, activitatea profesională a consacrat-o cercetărilor științifice și învățământului universitar superior. Este membru titular al Academiei Româno-Americane de Științe și Arte, Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști din România, Uniunii Scriitorilor Europeni de Limbă Română. Este prezentă în antologii literare (poezie, proză), antologii pedagogice, enciclopedii, deținătoare a mai multor premii literare din R. Moldova și România. Debutează literar în 1993 cu placheta de versuri „În lumea mea”, urmată de cărțile de versuri „Îngerii sufletului”, „Acasă”, „Orbul dintre ani”, „Durere tricoloră” și de volumele „Basarabia – destin și provocare”, „Sistemul de învățământ – promotor al identității naționale” ș.a. A publicat peste 350 de articole în domeniul economiei, învățământului, sociologiei, filozofiei și literaturii.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!