ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fostul președinte interimar al BEM va fi cercetat într-un nou episod disjuns din dosarul ”frauda bancară”

09:28 | 24.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Un nou capăt de acuzare a fost adus fostului președinte interimar al Băncii de Economii, dosarul căruia a fost trimis în judecată acum o săptămână pentru ”delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari”, comunică MOLDPRES.

Potrivit Procuraturii Generale, procurorii au finalizat recent și au transmis în judecată un nou episod, disjuns din dosarul ”frauda bancară”, în care, fostul președinte interimar al BEM este acuzat, alături de un șef de Direcție din cadrul Băncii Naționale a Moldovei - fost administrator special al Băncii de Economii. Cei doi sunt învinuiți de ”escrocherie” în proporții deosebit de mari și în interesul unei organizații criminale.

Procurorii au acumulat probe care relevă că, în noiembrie 2014, cei doi, acționând de comun cu alți membri ai organizației criminale, ar fi sustras 10 milioane de dolari SUA și 8 milioane de euro din plasamentele interbancare acordate de Moldindconbank și Moldova Agroindbank către Banca de Economii.

Conform materialelor, garanția rambursării acestor plasamente interbancare era de 35% din acțiunile Victoriabank, care au fost gajate de compania INSIDOWN LTD (Cipru), afiliată lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, în folosul Moldindconbank și Moldova Agroindbank, precum și contractele de amanet.

Fiind audiați de procurori pe marginea învinuirilor aduse, cei doi nu-și recunosc vina.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestre pe cinci bunuri imobile ale inculpaților, cu eventuala lor confiscare specială, în folosul statului.

Ex-președintele BEM a fost reținut la începutul lunii decembrie 2020, împreună cu alte cinci persoane, printre care foștii conducători ai celor trei bănci falimentate (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială). De atunci, inculpatul se află în arest la domiciliu. Fostul administrator special al BEM - actual șef de Direcție din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, a fost reținut pe 11 martie curent, iar ulterior plasat în arest, fiind în prezent cercetat și de PCCOCS pentru ”abuz de serviciu” la gestionarea garanțiilor bancare acordate de către BNM instituțiilor financiare: Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!