ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Agriculturii și Agenția Franceză de Dezvoltare vor consolida cooperarea interinstituțională

12:40 | 24.03.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Oficiali ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și reprezentanți ai Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD) s-au întâlnit ieri, la Chișinău, pentru a identifica noi domenii de cooperare. În cadrul întrevederii părțile au discutat despre criteriile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor  de dezvoltare și de asistență tehnico-financiară în domeniul agriculturii, dezvoltării regionale și protecției mediului, transmite MOLDPRES.

„Relațiile de colaborare dintre țara noastră și Franţa sunt de o importanță majoră în domeniul realizării politicii Uniunii Europene în domeniile conservării biodiversității, gestionării  ariilor naturale protejate, pădurilor, fondului cinegetic și piscicol. Din această perspectivă reiterăm că, reieșind din obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova și alinierii la valorile și cerințele statelor Uniunii Europene, experiența Franței este semnificativă în acest sens pentru ţara noastră”, a declarat Ghenadie Iurco, secretar de stat la MADRM.

Oficialul a exprimat disponibilitatea Ministerului Agriculturii de a identifica noi oportunități de consolidare a relațiilor bilaterale de cooperare.  „Venim cu propunerea să identificăm oportunități de consolidare a relațiilor de cooperare cu Franţa  în domenii ce țin de crearea și gestionarea biosferei, atragerea investițiilor în domeniul implementării proiectelor de infrastructură de alimentare cu apă și sanitație și reabilitare a stațiilor de epurare, dezvoltarea rețelei de monitorizare a aerului atmosferic și de protejare a speciilor și habitatelor vulnerabile în Republica Moldova”, a menționat Iurco.

La rândul său, delegația franceză și-a exprimat interesul sporit pentru colaborare și împărtășirea bunelor practici în domeniile sistemelor de apă, gestionarea integrată a resurselor de apă, managementul deșeurilor solide, prevenirea inundațiilor și sistemelor de irigare, energia regenerabilă neconvențională, politicile ecologice și masă verde, adaptarea la schimbările climatice.

Un grup de reprezentanți ai Agenției Franceze pentru Dezvoltare se află într-o misiune oficială în țara noastră, în perioada 21 – 24 martie. Potrivit directorului regional pentru Eurasia al AFD, Cécile Couprie, instituția pe care o reprezintă este interesată să participe la realizarea proiectelor investiționale în Republica Moldova. „AFD încearcă să susțină un model de dezvoltare sustenabil fiind axat pe patru domenii prioritare precum, dezvoltare urbană durabilă, protecția mediului și a resurselor naturale, asistență pentru tranziția energetică, precum și dezvoltarea unei economii durabile și incluzive”, a spus Cécile Couprie.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!