ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FAO a lansat în R. Moldova un nou proiect de adaptare la schimbările climatice

14:54 | 24.03.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) Moldova a lansat astăzi un proiect nou ce va facilita integrarea adaptării sectorului agricol la schimbările climatice în procesul național de planificare a politicilor, ceea ce va contribui la reducerea vulnerabilităților la nivel local și central, transmite MOLDPRES.

Proiectul va fi realizat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), sprijinit financiar de Fondul Verde pentru Climă (FVC), și va susține efortul țării de a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și angajamentele din cadrul Acordului de la Paris. 

“Agricultura Republicii Moldova va fi mai rezistentă la vulnerabilitățile provocate de schimbările climatice datorită unui nou proiect, în sumă de 0,685 milioane de dolari. Sectorul agricol este pilonul principal al economiei țării, iar majoritatea populației trăiește la sate și depinde de agricultură pentru a-și obține hrana și veniturile. Întrucât circa 90% din producția de culturi agricole depinde de precipitații, supraviețuirea fermierilor depinde, în mare măsură, de rezistența lor la intemperii”, indică un comunicat FAO.

De asemenea, din moment ce femeile reprezintă mai mult de jumătate din forța de muncă angajată în agricultură, în cadrul proiectului se va pune accentul pe incluziunea acestora în procesul de luare a deciziilor cu ajutorul unei analize bazate pe impactul egalității de gen în acest domeniu, furnizând date specifice care ulterior va duce la o guvernare durabilă.  

„Agricultura Republicii Moldova, fiind unul din cele mai mari sectoare ale economiei țării, necesită sprijin suplimentar pentru o mai bună adaptare la impactul schimbărilor climatice. Or, un plan de acțiuni privind adaptarea la schimbările climatice în acest sector va prioritiza și accelera aceste inițiative”, a declarat Raimund Jehle, reprezentantul FAO în Republica Moldova.

Proiectul FAO se va desfășura pe o perioadă de trei ani și va integra soluțiile de adaptare la schimbările climatice în procesele de planificare a sectorului agricol, prin înlesnirea acțiunilor locale în șase raioane, selectate din sudul, centrul și nordul țării, ceea ce va conduce la o planificare și finanțare mai bună a măsurilor de adaptare la schimbările climatice.  

„Ministerul de resort este foarte interesat să lucreze îndeaproape cu FAO la realizarea proiectului. Asta ca să găsim soluții inovatoare de adaptare și să creăm noi posibilități pentru tinerii fermieri și femeile antreprenoare în utilizarea agriculturii inteligente pentru climă”, a estimat Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

În ultimii ani, FAO a asigurat țării noastre sprijin prin implementarea mai multor proiecte la nivel naţional şi regional, axate pe siguranţa alimentelor, sănătatea animalelor şi plantelor, protecţia împotriva secetei. 

foto: FAO

img21002230

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!