ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA își exprimă îngrijorarea față de comportamentul Turciei

15:07 | 24.03.2021 Categorie: Externe

Washington, 24 mar. /MOLDPRES/. Statele Unite ale Americi și-a declarat preocuparea față de retragerea Turciei din convenția internațională asupra protecției femeilor. Concomitent, SUA au somat miercuri Turcia să renunţe la sistemul de apărare antirachetă cumpărat din Rusia, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Aceste cereri au fost exprimate  de către secretarul de stat american, Antony Blinken omologului său turc Mevlut Cavusoglu în cadrul unei întrevederi în timpul reuniunii NATO de la Bruxelles.

"Secretarul de stat Blinken a cerut Turciei să nu păstreze sistemul de apărare antirachetă rusesc S-400, declarându-se preocupat de retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul asupra prevenirii şi luptei împotriva violenţei faţă de femei şi violenţei domestice şi a subliniat importanţa instituţiilor democratice şi a respectării drepturilor omului", a declarat purtătorul de cuvânt a oficialului american, Ned Price.

"Nu este un secret pentru nimeni că noi avem dispute cu Turcia, în special cu privire la S-400 (un sistem antirachetă rusesc) şi la unele acţiuni întreprinse, inclusiv în Mediterana orientală. Nu este un secret nici că Turcia este un aliat de mult timp şi apreciat şi un aliat pe care avem, cred, un mare interes să-l păstrăm ancorat în NATO", a declarat Antony Blinken în cursul unei discuţii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Turcia a fost îndepărtată din programul de fabricare a avionului de luptă american de ultimă generaţie F-35, apreciind că S-400 ar putea dezvălui secrete tehnologice. În replică, Ankara a discutat cu Moscova pentru a cumpăra avioane de luptă ruseşti, s-a aflat dintr-o sursă diplomatică europeană.

Secretarul de stat al SUA se alătură astfel preocupărilor exprimate de numeroşi aliaţi, membri ai UE.

foto: edam.org.tr

img21002232

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!