ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași revine la Chișinău

17:57 | 24.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași revine la Chișinău cu un spectacol ce va marca Ziua Mondială a Teatrului și Ziua Unirii Basarabiei cu România, informează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, Naționalul ieșean va prezenta on-line sâmbătă, 27 martie, la ora 18.00, spectacolul de mare succes ”O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regizat de Alexandru Dabija în 2011, cu Călin Chirilă, Florin Mircea, Petronela Grigorescu, Haruna Condurache, Cosmin Maxim, Dumitru Năstruşnicu și Doru Aftanasiu.

Teatrologul Simona Chiţan propune o analiză subtilă a montării, în revista ”Adevărul literar și artistic”: ”Degeaba strâmbăm din nas din cauza idiosincraziilor șifonate; din păcate, actualitatea lui Caragiale se simte mai bine decât oricând, în prag de aniversarea 160-a de la nașterea dramaturgului. Ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că vulgaritatea și primitivismul unor jupâni și ale unor jupânese din ziua de azi le întrec cu mult pe cele ale personajelor caragialiene de odinioară. Râdem homeric, cu lacrimi, la spectacolul regizorului care l-a montat cu atâta drag și pe Creangă la Piatra-Neamț. Astfel, Dabija a reușit performanța lui Pintilie din filmul ”D'ale carnavalului”, aceea de a arăta vivacitatea eternă și comicul nebun din lumea lui Caragiale, dincolo de clișee și prejudecăți.

De altfel, Alexandru Dabija, care a mai pus în scenă ”O noapte furtunoasă” și în 1979, alături de ”Schițe”, ”D'ale carnavalului sau Conu' Leonida faţă cu reacțiunea”, mărturisește în cartea Mirunei Runcan (Habarnam în orașul teatrului) că a fost cel mai mult atras la Caragiale de mecanismele imbecilității la români:  "Dincolo de faptul că a scris bine, Caragiale a prorocit".

Or, se precizează pe site-ul TN Iași: ”Caragiale iubea Iașul și teatrul de aici. De aceea, la scurt timp după ce a scris piesa „O noapte furtunoasă", a citit-o la Iași. În scrisoarea către poetul Avram Steuerman-Rodion, în 1907, Caragiale scria: „...eu cu sufletul sunt mai mult ieșean decât bucureștean, deși de fel sunt ploieștean. E ușor de explicat: în Iași mi s-a deșteptat mai întâi dragostea de patrie și de artă și de altele ale lumii și cât de mult e d-atunci!".

img21002239

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!