ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biblioteca Publică raională Briceni va purta numele bibliologului și scriitorului Alexe Rău

08:05 | 25.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. Biblioteca Publică raională Briceni va purta numele biblioteconomistului și scriitorului Alexe Rău, doctor în filozofie, ex-directorul Bibliotecii Naționale, deținător al ”Ordinul de Onoare”, al Medaliei ”Meritul Civic” și al Medaliei ”Mihai Eminescu”, Om Emerit al R. Moldova, informează MOLDPRES.

O decizie în acest sens a fost luată recent de către Consiliului raional Briceni la solicitarea consilierilor raionali și în urma unui demers înaintat de Secția raională cultură și turism. Conform deciziei, numele lui Alexe Rău i-a fost conferit bibliotecii ”pentru meritele deosebite în dezvoltarea domeniului biblioteconomic din țară”.

Alexe Rău s-a născut la 23 decembrie 1953 în satul Larga, raionul Briceni. În 1975 a absolvit Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie a Universității de Stat din Moldova. A lucrat în calitate de lector universitar la aceeași facultate. Începând cu 1976, se încadrează în structurile Bibliotecii Naționale. A suplinit mai multe funcții și a urcat diferite trepte ierarhice atât în cadrul Bibliotecii Naționale, cât și la Ministerul Culturii, iar începând cu anul 1992 până în 2015 a deținut funcția de director general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Alexe Rău a inițiat și a contribuit la desfășurarea, în condițiile interdicțiilor puse de regimul comunist, a Festivalului de carte și poezie ”Eminesciana” (1985-1986), fiind și unul dintre fondatorii anuarului ”Patrimoniu: Almanahul bibliofililor din Moldova” (1977-1981). A înființat ”Calendarul bibliotecarului”, care în anul 2000 devine ”Calendar Național”. A fost redactor-șef al revistei „Datina Creștină” și al almanahului „Patrimoniu” al bibliofililor din Moldova. De asemenea, a fost doctor în filozofie. A semnat peste 200 de studii, articole, eseuri publicate în culegeri și ediții periodice de specialitate din R. Moldova, România, Rusia, SUA, Austria, Franța și alte țări.

Împreună cu o echipă de experți, a elaborat Programul Național de reformare a bibliotecilor din țară, de depozitare și orientare a acestor instituții spre valorile naționale perene și modelul strategic al sistemului național de biblioteci. A elaborat concepția și a inițiat înființarea Consiliului Biblioteconomic Național și a Școlii de Biblioteconomie din Moldova. Lui Alexe Rău i se datorează, de asemenea, inițierea Salonului Național de Carte, a simpozioanelor ”Anul bibliologic” și ”Valori bibliofile”, elaborarea Programului Național ”Memoria Moldovei”, înființarea Ateneului Moldova, a Clubului biblioteconomiștilor din Moldova și inițierea editării colecției de monografii și eseuri intitulată ”Clio” și ”Biblon” etc.

Alexe Rău a editat volumele de versuri: „Spune ceva”, „Uniluconul”, „Nuca lui Nervermore” și de eseuri: „Există și un Dumnezeu al bibliologiei”, „Jurnal parizian” și „Ochiul din oglinda paginii”. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost distins cu „Ordinul de Onoare”, medaliile „Meritul Civic” și ”Mihai Eminescu”, cu titlul „Om emerit” și cu „Ordinul pentru merit în grad de comandor” al României. Alexe Rău s-a stins din viață la 8 aprilie 2015 la Chișinău și a fost înmormântat în satul natal.

img21002245

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!