ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai mulți ambasadori agreați în R. Moldova au prezentat copiile scrisorilor de acreditare

17:02 | 25.03.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. Secretarul de stat Daniela Cujbă i-a primit astăzi în audiență la MAEIE, cu ocazia acreditării prin cumul în Republica Moldova, pe ambasadorii agreați ai Croației, Australiei, Norvegiei și Serbiei. Întrevederile au prilejuit o trecere în revistă a stadiului actual al cooperării pe dimensiunea bilaterală și multilaterală cu statele vizate, precum și un schimb de opinii pe subiecte de actualitate regională și internațională, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul agreat al Republicii Croația, Marija Kapitanović, a fost reconfirmată dorința părților pentru aprofundarea cooperării sectoriale și intensificarea colaborării economice, fiind evidențiată dinamica pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale.

Secretarul de stat Daniela Cujbă a mulțumit părții croate pentru sprijinul autorităților de la Zagreb în eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova și a abordat subiectul valorificării platformei Comisiei interguvernamentale moldo-croate pentru integrare europeană prin organizarea, pe parcursul anului curent, a unor consultări pe dimensiunea integrării europene.

În marja întrunirii cu ambasadorul agreat al Uniunii Australiei, Bruce Kevin Jeffrey Edwards, a fost evidențiat interesul reciproc de a consolida dialogul politic în plan bilateral și multilateral, combaterea schimbărilor climatice și consolidarea eforturilor pentru contracararea pandemiei de covid-19 constituind direcții prioritare în acest sens.

O importanță majoră a fost acordată perspectivelor de dezvoltare a cooperării comercial-economice, organizării consultărilor politice interministeriale, efectuării unui schimb de vizite ale oficialilor de rang înalt, realizării misiunilor oamenilor de afaceri, intensificării contactelor cultural-umanitare, extinderii cadrului juridic în domenii de interes.

Ambasadorul australian a expus prioritățile mandatului său, afirmând că este hotărât să contribuie activ la intensificarea dialogului, precum și la valorificarea oportunităților de dezvoltare a cooperării sectoriale.

Discuțiile cu ambasadorul agreat al Regatului Norvegiei, Siri Barry, s-au axat pe examinarea perspectivelor de dinamizare a dialogului politico-diplomatic și a cooperării sectoriale, inclusiv prin prisma asistenței pentru dezvoltare acordată de Norvegia țării noastre în sectoare prioritare, precum consolidarea capacităților instituționale, reformarea sectorului justiției şi afacerilor interne, eficiența energetică, angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu nevoi speciale.

Evidențiind buna cooperare dintre cele două țări în cadrul organizațiilor internaționale, secretarul de stat Daniela Cujbă a exprimat mulțumiri pentru decizia Norvegiei de a acorda o contribuție financiară voluntară la noul Plan de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024. În acest sens, a fost apreciată și contribuția valoroasă anterioară la implementarea Planul de acțiuni pentru anii 2017 – 2020, Norvegia fiind al doilea cel mai mare finanțator la acest Plan.

În dialogul cu noul ambasador al Serbiei, Stefan Tomašević, a fost evidențiată buna colaborare în cadrul inițiativelor regionale și menționate principalele obiective și activități preconizate în vederea realizării agendei comune.

Diplomatul sârb și-a exprimat angajamentul ferm de a contribui la aprofundarea relațiilor bilaterale, menționând că apartenența Republicii Moldova și a Serbiei la spațiul sud-est european, dar şi obiectivele ambelor țări de a-și realiza aspirațiile de integrare europeană oferă un context favorabil pentru dezvoltarea în continuare a unei cooperări bilaterale dinamice reciproc avantajoase. Un subiect distinct al discuției l-a constituit experiența pozitivă ale Serbiei în combaterea pandemiei și asigurarea cu vaccin a populației.

Secretarul de stat Daniela Cujbă i-a felicitat pe noii șefi ai misiunii diplomatice și le-a urat succes în exercitarea mandatului de ambasador, asigurându-i de sprijinul plenar din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru continuarea consolidării raporturilor cu statele reprezentate.

foto: MAEIE

img21002270

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!