ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Macron cere un răspuns extrem de puternic al UE la provocările actuale

10:34 | 26.03.2021 Categorie: Externe

Paris, 26 mar. /MOLDPRES/. În cadrul reuniunii Consiliului European, desfășurată prin intermediul conferinței video, Emmanuel Macron a declarat că "Europa va trebui să îşi îmbunătățească şi să îşi completeze răspunsul economic şi bugetar la criza provocată de pandemia de COVID-19 astfel încât redresarea să fie mai viguroasă şi să nu existe un decalaj prea marea comparativ cu abordarea Statelor Unite".

Președintele francez a mai menționat că "Aceasta este una din lecţiile crizei pentru Europa şi pentru Franţa: trebuie să ne simplificăm drastic răspunsurile. Suntem prea înceţi, suntem prea complicaţi, suntem prea închistaţi în propriile birocraţii"', relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

În cadrul reuniunii Consiliului European, Emmanuel Macron a subliniat că ieşirea din criză necesită "menţinerea măsurilor de sprijin bugetar atâta timp cât durează criza sanitară şi implementarea rapidă a planului de redresare europeană" de 750 de miliarde de euro, adoptat în iulie.

Macron a mai menționat că acest angajament "extrem de puternic", constitue un răspuns adecvat după primul val după primul val al epidemiei, dar după al doilea şi al treilea val va trebui probabil să completăm acest răspuns", a adăugat Macron.

"Forţa răspunsului american şi al planului anunţat acum câteva zile de preşedintele Biden şi de Congresul său ne plasează în faţa unei responsabilități istorice", a mai spus preşedintele Franţei.

Pe baza proiecţiilor "vedem clar că Statele Unite vor reveni aproximativ la mijlocul anului 2021 la nivelul lor absolut de dinainte de criză şi, mai ales, vor reveni foarte repede pe traiectorie", a subliniat şeful statului francez. În schimb, UE nu va reveni la nivelul de dinaintea crizei "până în primăvara-vara 2022", adică "un decalaj al traiectoriei care este îngrijorător deoarece este o pierdere a creşterii potenţiale. Aceasta presupune, fără îndoială, un răspuns mai puternic şi cred că aceasta este discuţia pe care trebuie să o avem între europeni", a conchis Macron, solicitând să se "investească mai rapid şi mai puternic în priorităţile noastre sectoriale".

În final, Emmanuel Macron doreşte să "lanseze dezbaterea şi să planteze o sămânţă" pe acest subiect pe care încă nu l-a discutat cu omologii săi europeni, potrivit unei surse diplomatice franceze.

foto: ft.com

img21002291

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!