ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputații au operat modificări tehnice la bugetul de stat

10:40 | 26.03.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 26 mar. /MOLDPRES/. Modificările tehnice la buget, necesare pentru a aplica noua modalitate de indexare a pensiilor la 1 aprilie, au fost votate astăzi de către Legislativ în două lecturi, comunică MOLDPRES.

Modificările operate urmăresc ajustarea surselor de finanțare a deficitului bugetar la deficitul modificat, reflectarea alocațiilor suplimentare de la bugetul de stat pe subprograme de cheltuieli și conform Clasificației funcționale, ajustarea plafonului datoriei de stat interne.

La 12 martie curent, Parlamentul a adoptat Legea privind modificarea unor acte normative prin care se instituie un nou mecanism de indexare a pensiilor. Potrivit modificărilor, în aprilie, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, iar în octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs.

Mecanismul de indexare va fi aplicat pentru circa 731364 de beneficiari, inclusiv 662475 de beneficiari de pensii și 68889 de beneficiari de alocații sociale de stat. Cheltuielile necesare pentru indexarea pensiilor și unor prestații sociale la 1 aprilie și la 1 octombrie constituie 702612,0 mii de lei, dintre care 94077,3 mii de lei au fost prevăzute în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2021, iar mijloacele financiare suplimentare în mărime de 608534,7 mii de lei vor constitui transferuri de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat. Sursele de acoperire ale acestora vor fi suplinite din contul deficitului bugetar cu acoperire din contul datoriei interne.

img21002292

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!