ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare

14:44 | 26.03.2021 Categorie: Comunicate

Grupurile de lucru pentru acte de stare civilă și documentare a populației s-au reunit în regim de videoconferință

Chişinău, 26 mar. /MOLDPRES/. Grupurile de lucru pentru acte de stare civilă și documentare a populației din partea Chișinăului și Tiraspolului s-au întrunit astăzi într-o ședință online organizată cu suportul Misiunii OSCE în Moldova și cu participarea reprezentanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Discuțiile s-au axat pe cele mai stringente probleme vizând prestarea serviciilor de stare civilă pentru locuitorii din stânga Nistrului și mun. Bender.

S-a subliniat că pe durata ultimului an tot mai mulți cetățeni semnalează că, în realizarea drepturilor privind documentarea cu acte de model național, se confruntă cu impedimente artificiale condiționate de restricționarea abuzivă a liberei circulații de către Tiraspol.

Partea moldovenească a mai notat necesitatea identificării unor principii de confirmare a informațiilor despre faptele de naștere și deces produse în regiunea transnistreană, ceea ce va facilita procesul de documentare a locuitorilor din regiune și va contribui la actualizarea cu date veridice a Registrului de stat al populației.

Părțile au avut un schimb de opinii pe aceste subiecte, iar reprezentanții Chișinăului au reiterat importanța respectării drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor, în special a rigorilor cu privire la protecția datelor cu caracter personal.

Data următoarei ședințe va fi stabilită în regim de lucru.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!