ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

17:19 | 26.03.2021 Categorie: Comunicate

CNPF și participanții pieței financiare nebancare au desfășurat activități consacrate Săptămânii Internaționale de Educație Financiară

Chişinău, 26 mar. /MOLDPRES/. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a realizat mai multe acțiuni de promovare a educației financiare în rândul populației prin susținerea inițiativei de desfășurare în R. Moldova a Săptămânii Internaționale de Educație Financiară (Global Money Week 2021), eveniment organizat anual în întreaga lume și coordonat în acest an de către Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

În acest sens, CNPF a încurajat societățile de asigurări și organizațiile de creditare nebancară să organizeze și să desfășoare activitățile de promovare a educației financiare, în regim online, având în vedere criza generată de pandemia COVID-19. Mai mulți participanți ai pieței de asigurări și ai sectorului de creditare nebancară au dat curs inițiativei CNPF și s-au alăturat campaniei de educație financiară.

Astfel, în perioada 22-26 martie curent, reieșind din aria preocupărilor entităților menționate, au fost preconizate mai multe activități, printre care: un advertorial despre campania ”Global Money Week 2021”; video-uri tematice și interactive pentru copii; note și articole informative; excursii virtuale și o lecție informativă pentru elevi; concurs dedicat creației copiilor și adolescenților; crearea unui cover/avatar tematic pe rețelele de socializare; plasarea materialelor cu caracter de educație financiară; conferințe pentru studenții de la „Universitatea Liberă Internațională din Moldova” și „Colegiul Național de Viticultură și Vinificație”; un eveniment în comunitatea femeilor active Upgrade Women cu tematica „Dă sens banilor”; distribuirea „Ghidului asiguratului”, elaborat de CNPF; tipărirea și oferirea, cu titlul gratuit, a „Ghidul asiguratului pentru copii”; organizarea pentru studenți a două ateliere cu genericul „Rolul asigurării în gestionarea riscurilor” și „Digitalizarea asigurărilor în contextul pandemiei COVID-19” etc.

La rândul său, autoritatea de supraveghere a pus la dispoziția publicului o serie de note informative și infografice care reflectă produsele și serviciile oferite pe piața financiară nebancară cum sunt: creditul de consum, leasing-ul financiar, asigurarea auto, tipurile de polițe de asigurare auto, constatul amiabil etc. De asemenea, CNPF și-a extins activitatea de comunicare pe rețelele de social media (Facebook și Youtube), prin intermediul cărora a informat despre activitățile derulate, inclusiv măsurile destinate creșterii nivelului de educație și de protecție a consumatorilor de servicii și produse financiare nebancare, implicit spoturile de educare financiară privind creditarea nebancară și constatul amiabil aplicat la asigurările de tip RCA.

Din șirul acțiunilor întreprinse de Comisia Națională mai fac parte: elaborarea aplicațiilor pentru verificarea online a calculului primei de asigurare pentru asigurările de tip RCA și Carte Verde cu mediatizarea a două infografice la acest subiect; crearea și plasarea pe pagina web a CNPF a unei prezentări destinată copiilor despre piața financiară nebancară; participarea responsabililor din cadrul CNPF la conferințe de presă axate pe protecția consumatorilor, prevenirea și combaterea spălării banilor, publicarea în presă a unui articol despre obligațiunile municipale, precum și organizarea unui atelier online, destinat companiilor de asigurări.

Global Money Week este un eveniment organizat la nivel mondial, în cadrul căruia comunități întregi își unesc eforturile pentru a stimula o mai bună cunoaștere a mediului financiar și pentru a oferi tinerilor instrumentele și inspirația necesare pentru a-și modela propriul viitor.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!