ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de cămăși bărbătești basarabene a fost vernisată la un muzeu din Chișinău

17:44 | 26.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 mar. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Comunitatea „Șezătoarea Basarabia” au deschis astăzi pentru public expoziția cu genericul „Cămașa Unirii”, organizată în contextul celor 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, curatorul expoziției, Varvara Buzilă, a menționat că aceasta cuprinde 24 de cămăși bărbătești și una femeiască. Ea are în epicentru cămașa țesută și cusută recent de doamnele din Comunitatea „Șezătoarea Basarabia”, având ca sursă de inspirație cămașa cu altiță purtată de către Elena Alistar, femeia care a votat Actul Unirii, alături de cei 85 de bărbați, la 27 martie 1918.

Potrivit sursei citate, în același timp, aceasta este și prima expoziție de cămăși bărbătești din spațiul nostru cultural. Ele au fost cusute în ultimii trei ani după modele autentice și originale, cu maximă considerație pentru bogăția artistică a domeniului.

”Realizarea cămășilor și expunerea acestora în cea mai prestigioasă sală expozițională a muzeului este un răspuns oferit bărbaților, flăcăilor și băieților, care pe parcursul ultimilor ani, observând cu cât interes sunt cusute cămășile cu altiță pentru femei, au solicitat să li se coase și lor manual asemenea cămăși care respiră tradiție, corectitudine, demnitate. În acest mod, este valorificat tezaurul ornamental, principiile artistice de decorare specifice, cromatica și tehnicile care configurează istoricește această haină. Este cămașa Unirii, purtată cel mai aproape de corpul nostru și, ca un drapel, unește generații, familii, neamuri, întreaga națiune”, a mai spus Varvara Buzilă.

Expoziția va funcționa de la 26 martie până la 10 mai 2021.

img21002319

img21002319

img21002319

img21002319

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!