ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De Ziua Mondială a Teatrului, vor fi transmise online mai multe spectacole

19:00 | 26.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 mar. /MOLDPRES/. De Ziua Mondială a Teatrului, instituțiile teatrale din țara noastră ne invită să urmărim online mai multe piese de teatru, informează MOLDPRES.

Anual, la data de 27 martie, Republica Moldova, alături de alte 100 de țări ale lumii, marchează Ziua Mondială a Teatrului. Cu acest prilej, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a transmis un mesaj de gratitudine și înaltă admirație pentru actorii, dramaturgii și regizorii de teatru din țara noastră, care în această perioadă dificilă, determinată de pandemia virusului COVID-19, s-au adaptat noilor realități și au reușit să aducă în casele noastre cele mai spectaculoase piese de teatru.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, și în acest an, vom sărbători TEATRUL altfel. Actorii noștri ne invită să urmărim de acasă, în siguranță, spectacolele de teatru disponibile online pe paginile/site-urile instituțiilor teatrale.

Astfel, Teatrul Național „Mihai Eminescu” ne invită mâine, 27 martie, începând cu ora 13:30, să vizionăm spectacolul „Take, Ianke și Cadâr” de V. I. Popa, în regia lui V. Rusu. Spectacolul va putea fi urmărit la postul public de televiziune „Moldova 1”. De asemenea, începând cu ora 18:00, în cadrul proiectului „Reuniuni Teatrale” va fi difuzat online pe pagina de Facebook a instituției spectacolul „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, în regia A. Dabija, producție a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți ne așteaptă de Ziua Mondială a Teatrului să urmărim online pe pagina de Facebook a instituției, cu începere de la ora 11:00, premiera spectacolului „Agachi Butterfely” după piesa „Agachi Flutur” de V. Alecsandri, în regia A. Cozub, iar cu începere de la ora 18:00 va fi prezentat spectacolul „Retro” de A. Galin, în regia lui S. Cozub. Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” ne invită, începând cu ora 17:00, să urmărim pe pagina de Facebook a instituției celebra operă „Boema” de Giacomo Puccini.

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează, la ora 9:00, Salonul Cultur@Art, „Teatrul în avanscenă”. Evenimentul are drept scop promovarea și valorificarea culturii naționale teatrale, a scriitorilor dramaturgi și dramaturgia teatrală națională, muzica scrisă pentru spectacole ș.a. Doritorii de a viziona evenimentul o pot face pe canalul You Tube al Bibliotecii Naționale și pe rețelele de socializare ale BNRM, ale partenerilor Moldova9.com și Televiziunea Facultății de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova.

Tot la Biblioteca Națională va fi inaugurată Expoziția de documente „Teatrul - poezia ce se desprinde din carte”, dedicată Zilei Mondiale a Teatrului. Expoziția reunește ediții apărute de-a lungul timpului, cărți, monografii, albume, reviste, materiale ilustrative, obiecte tridimensionale etc. din domeniul literaturii, genul dramatic și piese de teatru, ce reflectă arta teatrală scenică și oferă un prilej de reflecție asupra valorii și semnificației artei teatrale naționale, dar și a dramaturgiei ca gen literar. Aceasta  poate fi vizitată în perioada 27 martie - 30 mai 2021, spațiul expozițional, etajul 1, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

foto simbol

img21002324

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!