ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost prezentat un nou studiu al pieței produselor lactate din ţară

15:35 | 29.03.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Agenția de Investiții din Moldova împreună cu Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate au prezentat un nou Studiu de piață a potențialului de dezvoltare a produselor lactate din țara noastră, transmite MOLDPRES.

Crearea unui sistem de evidență (soft), procurarea vacilor gestante, echipamentelor și mijloacelor tehnice, utilajelor agricole și construcția grajdurilor sunt câteva din activitățile Planului Investițional propus drept rezultat al noului Studiu de piață.  

Potrivit Studiului, în ultimele trei decenii, industria producției laptelui înregistrează un declin continuu. „Statistica oficială a ultimilor zece ani arată că  declinul a fost unul drastic, producția laptelui scăzând cu 38% în perioada 2009-2019. Importul înregistrează o ascendență de 405%, comparând anul 2009 cu 2019, astfel constituind 30% din totalul de  lapte consumat. Iar 94% din laptele autohton este produs de gospodăriile populației (familii) și doar 6% din laptele utilizat pentru procesare, provine de la întreprinderile agricole”, indică un comunicat al Agenției.

Planul Investițional va fi divizat în trei faze, care vor contribui la majorarea producției de lapte de către întreprinderile agricole cu o pondere de la 4% la 60%. Această majorarea procentuală va duce atât la majorarea producției de lapte propriu-zise în tone, cât și va determina suma investițională necesară.

Conform Studiului, principalele produse lactate exportate, după valoarea monetară în 2019, au fost brânzeturile și cașcavalurile - circa 5,5 milioane de dolari. Acestea au fost principalele produse lactate exportate nu doar în 2019, ci și în ultimii cinci ani, înregistrând o pondere medie de circa 58% din total importuri (ca valoare), iar în 2019 a dominat valoarea exporturilor, având o pondere de 93%.

În Studiu se mai menționează că Moldova înregistrează o Balanță Comercială a produselor lactate negativă cu o scădere anuală medie de -28% anual. Importurile au depășit exporturile cu aproape 52 milioane de dolari în 2019. În 2015, acest indicator a avut valoarea de circa 20 milioane de dolari. Respectiv Balanța Comercială a înregistrat un trend negativ de -161%, în ultimii cinci ani.

foto: madein.md

img21002364

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!