ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zeci de medici ruși cer ca opozantului Aleksei Navalnîi să i se acorde asistenţă medicală în închisoare

18:31 | 30.03.2021 Categorie: Externe

Moscova, 30 mar. /MOLDPRES/. Circa 500 de medici şi-au pus deja semnătura pe o petiţie care cere Kremlinului şi Serviciului penitenciar rus ca opozantului Aleksei Navalnîi să i se acorde în mod urgent asistenţa medicală necesară, după ce acesta a relatat despre deteriorarea stării sale de sănătate de când a intrat în închisoare, potrivit agenţiei de presă EFE şi canalului tv independent rusesc Dojdi, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

'Cerem Serviciului penitenciar, tuturor structurilor competente şi liderilor politici ai ţării să se ocupe imediat de această situaţie', se menţionează în petiţie, o iniţiativă a lui Andrei Biljio, renumit caricaturist rus, fost medic psihiatru.

Medicii, care precizează că nu pot rămâne indiferenţi, în timp ce o 'persoană suferă sub ochii noştri', consideră că autorităţile trebuie 'să creeze condiţii pentru normalizarea stării de sănătate a lui Navalnîi'.

Ei apreciază că agravarea stării de sănătate ar putea avea drept cauză 'atât complicaţii survenite în urma otrăvirii (cu agentul neurotoxic Noviciok) în luna august, cât şi noi boli în cadrul unui proces de reabilitare neterminat'.

'Există posibilitatea ca, lăsând pacientul, în acest caz, fără ajutor, inclusiv chirurgical, situaţia sa să ducă la apariţia unor sechele grave, care ar putea conduce la pierderea ireversibilă, parţială sau totală a funcţiilor extremităţilor inferioare', avertizează ei.

Petiţia subliniază că 'a lăsa o persoană care suferă dureri acute după gratii fără măsuri anestezice adecvate poate reprezenta nu numai o încălcare a drepturilor acesteia, ci, în mod direct, tortură'.

Medicii, care consideră că Navalnîi nu ar trebui să se afle în închisoare, cer din 'motive umanitare' ca opozantul să fie examinat de medici în care el să aibă încredere şi recomandă, de asemenea, prezenţa unor specialişti germani de la clinica Charite din Berlin care l-au tratat pe Navalnîi în august.

Opozantul rus, care ispăşeşte o sentinţă de doi ani şi jumătate de închisoare, a denunţat săptămâna trecută că autorităţile penitenciare au ignorat solicitările sale insistente de a fi examinat de un medic independent pentru o 'durere acută la spate', care s-a răspândit la piciorul drept şi îl împiedică să meargă.

Între altele, Navalnîi i-a acuzat pe responsabilii închisorii de tortură 'prin privare de somn', trezindu-l din oră în oră în fiecare noapte.

'Consider că înrăutăţirea stării mele de sănătate este o consecinţă directă a acţiunii şi inacţiunii oficialilor serviciului penitenciar care în mod deliberat îmi refuză o asistenţă medicală adecvată şi îmi subminează astfel sănătatea', a spus el.

Soţia sa, Iulia Navalnaia s-a adresat preşedintelui Vladimir Putin pe reţelele de social media, cerându-i eliberarea 'imediată' a soţului ei, dar Kremlinul i-a recomandat să se adreseze Direcţiei penitenciarelor.

Reprezentanţi ai unei asociaţii de sprijin pentru deţinuţi au putut să-i facă o vizită lui Navalnîi în închisoare în weekend şi au spus că opozantul 'merge fără ajutor', dar au constatat că 'îl doare piciorul', confirmând că acesta le-a solicitat ajutorul pentru a primi injecţii 'pentru a-i uşura durerea'.

Navalnîi transmisese luni într-o postare pe reţelele de social media că a primit deja zece avertismente de când a fost trimis de peste o lună în regiunea Vladimir, mai întâi în detenţie provizorie, iar apoi în penitenciar, afirmând că riscă să fie astfel trimis la carceră.

Opozantul (44 de ani) a calificat drept 'lagăr de concentrare' penitenciarul nr. 2 din Pokrov, în care a intrat la 11 martie pentru a ispăşi o pedeapsă într-un dosar pe care opoziţia şi Occidentul îl consideră drept fabricat.

Navalnîi îl acuză pe preşedintele Vladimir Putin că a ordonat FSB (Serviciul Federal de Securitate) asasinarea sa în luna august.

'Ne temem că el ar putea avea soarta lui Serghei Magniţki', a declarat unul dintre semnatarii petiţiei, Andrei Volna, şeful Clinicii de traumatologie, ortopedie şi chirurgie de pe lângă un spital din regiunea Moscova. El se referă la avocatul rus care a decedat în 2009 în arest preventiv în urma torturilor şi a neacordării asistenţei medicale, după ce a fost arestat pentru că a dezvăluit scheme de delapidare a 230 milioane de dolari din bugetul Rusiei.

foto: kommersant.ru

img21002410

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!