ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Gheorghe Țărnă: „Cât am stat acasă, am realizat peste 30 de lucrări de pictură”

08:53 | 31.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Artistul plastic Gheorghe Țărnă, laureat al mai multor premii în domeniul picturii, a realizat peste 30 de lucrări de pictură, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Gheorghe Țărnă a menționat că lucrările au fost executate timp de două luni și jumătate. ”M-am întors la Londra, unde am un loc de muncă. Lucrez în domeniul construcției, dar nu m-am lăsat de pictură. Anul trecut, am vernisat o expoziție la Londra, unde am prezentat 35 de lucrări, la oficiul unei companii conduse de un moldovean, care are peste 1500 de angajați. Acesta intenționează să deschidă o galerie de pictură. De asemenea, colaborez cu o galerie de pictură care se află nu departe de Londra. Ea aparține proprietarului unei fabrici, care confecționează rame. El colaborează cu peste 550 de galerii din Anglia și Irlanda de Nord. La această galerie am expus șapte lucrări”, a precizat artistul plastic.

Anterior, pictorul a avut o expoziție personală la Strasbourg și alta în incinta Guvernului Republicii Moldova. Recent, el a avut o ofertă de a organiza o expoziție la Dubai, dar aceasta a fost contramandată din cauza pandemiei. Artistul visează să organizeze o expoziție la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”, pentru care a și pregătit deja lucrările necesare.

Gheorghe Țărnă pictează de mic copil. În clasa a IV-a a mers la Școala de pictură din satul natal, unde a studiat sub îndrumarea profesorului Grigore Stamati. În 1990, toți absolvenții acesteia au venit la Chișinău să-și încerce norocul la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”. „Din șapte colegi am reușit numai eu. În 1995 am susținut admiterea la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice la secția grafică, însă șeful Catedrei artă decorativă, Alexandru Șestacovschi, mi-a propus să trec la tapiserie, motivând că în clasă are șapte fete și are nevoie de un băiat. Astfel, am intrat la facultate fără prea mari eforturi”, ne spune pictorul.

După facultate, a lucrat în Federația Rusă, în Siberia, unde a pictat multe interioare de școli, case de cultură, complexe sportive. Apoi a deschis o întreprindere individuală, confecționând mobilă capitonată. Mai târziu a abandonat această activitate, revenind la pictură. În 2012, Gheorghe Țărnă a pictat interiorul Bisericii „Sf. Gheorghe” de pe strada Trandafirilor din capitală. „A fost o experiență deosebită. Am pornit proiectul singur, ca pe urmă să-i iau în ajutor pe Ruslan Sava și pe Eugen Țâbârnac. Am pictat în stil bizantin. A fost ceva aparte, deoarece nu este o pictură laică, iar chipurilor pictate trebuie să le redai o stare de smerenie”, ne povestește Gheorghe Țărnă.

Gheorghe Țărnă s-a născut pe 6 noiembrie 1974, în satul Ciutești, raionul Nisporeni. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” (1990-1995) și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (1995-2000). Din 2009 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. A organizat peste 20 de expoziții personale în R. Moldova, Austria, Franța, Polonia, România, Slovacia și în alte țări. A participat la expoziții reprezentative din R. Moldova, România și Federația Rusă. Are lucrări în colecții publice la Muzeul de Arte din orașul Trebișov, Slovacia și la Muzeul de Arte din Râmnicu Vâlcea, România, precum și în colecții particulare în R. Moldova, Canada, Coreea de Sud, Franța, India, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Ucraina și Ungaria.

img21002418

img21002418

img21002418

img21002418

img21002418

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!