ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

ANRE a anunţat rezultatele licitațiilor de achiziție a energiei electrice pentru 2021

12:05 | 31.03.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat astăzi și a avizat cu rezerve contractele de procurare a energiei electrice pentru Î.S. Moldelectrica, S.A. RED-NORD, S.A. FEE-Nord, Î.C.S. Premier Energy S.R.L și Î.C.S. Premier Energy Distribution S.A., transmite MOLDPRES.

Contractele de procurare a energiei electrice au fost adjudecate drept urmare a desfășurării de către operatorii pieței energiei electrice a unor proceduri de licitații noi, aprobate de ANRE, menite să garanteze că energia electrică este procurată utilizând principii și mecanisme concurențiale de piață.

Competiția de adjudecare s-a desfășurat între cinci furnizori precalificați din Republica Moldova și Ucraina.

La prima etapă, din lipsa a minimum trei oferte din partea companiilor precalificate la licitație, la 16 martie 2021 toți operatorii pieței energiei electrice au anulat licitațiile, anunțând desfășurarea repetată a acestora. 
În cadrul licitațiilor repetate desfășurate la 22 martie curent, operatorii pieței au constatat existența a minimum două oferte de preț de la participanți diferiți și în conformitate cu procedura prestabilită au inițiat negocierea de preț final.

Astfel, ANRE a constatat că, Compania „Молдавская ГРЭС”, înregistrată provizoriu în Republica Moldova, a fost desemnată câștigător în toate licitațiile operatorilor din piața energiei electrice. Prețul agreat în urma negocierilor este de 53,5 dolari/MWh sau cu aproximativ 10% mai mult decât în perioada precedentă.
Este de notat că în anul 2020, livrarea energiei electrice pentru toți operatorii pieței interne era asigurată de S.A. „Energocom” cu aceeași sursă de generare (ЗАО „Молдавская ГРЭС”), la prețul de achiziție a energiei electrice de 48,65 dolari/MWh.

Potrivit ANRE, dimensiunea pieței interne, lipsa unor interconectări cu piața țărilor Uniunii Europene (ENSO-E) și capacitatea limitată a ofertelor pentru livrarea energiei pe piața internă, au determinat numărul redus de companii precalificate în procedurile de licitație.

Având în vedere rezultatele licitațiilor operatorilor pieței interne privind achiziția energiei electrice pentru anul 2021, metodologia tarifară în domeniu, indicatorii macroeconomici care au stat la baza tarifelor pentru energia electrică, ANRE constată lipsa premiselor legale de revizuire/majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali casnici și non-casnici pe parcursul anului curent, conchide un comunicat al ANRE.

foto: anre.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!