ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

12:02 | 31.03.2021 Categorie: Comunicate

Companiile de asigurări din Moldova, sprijinite în tranziția către supravegherea prudențială. Reprezentanții sectorului au participat la un nou ciclu de instruiri, organizat cu suportul USAID

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Conceptul de supraveghere prudențială a constituit subiectul unui atelier online de instruire, destinat reprezentanților tuturor companiilor de asigurări din Republica Moldova. Timp de două zile, pe 29 și 30 martie 2021, persoanele cu funcții de conducere, actuarii, underwriterii, precum și managerii de risc din cadrul acestor organizații au avut ocazia să afle care sunt cele mai bune practici în acest domeniu, dar și ce ar trebui să întreprindă pentru a-și alinia activitatea la noile cerințe privind supravegherea prudențială.

Instruirile au fost organizate de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), în parteneriat cu reprezentanții Proiectului „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA), finanțat de Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID).  Obiectivul instruirilor a fost de a pregăti asiguratorii pentru tranziția către supravegherea prudențială, prevăzută de noul proiect de lege privind activitatea de asigurare/reasigurare. Totodată, implementarea supravegherii prudențiale în domeniul asigurărilor reprezintă și o cerință a Directivei UE Solvabilitate II.

Formatorii evenimentului de instruire au fost experta internațională, Holly Bakke și reprezentanții direcției de profil din cadrul CNPF. Discuțiile s-au axat pe elementele esențiale ale supravegherii prudențiale – managementul riscului, guvernanța corporativă și ORSA (evaluarea proprie a riscului și solvabilității), precum și pe modalitatea și termenele de implementare a acestora.

Tot în cadrul atelierului a fost prezentată și Instrucțiunea de întocmire a Raportului ORSA, elaborată de către experții FSTA. Documentul include o serie de linii directoare care vor ajuta atât regulatorul, cât și companiile de asigurări să asigure corectitudinea și plenitudinea datelor respectivului raport. În perspectivă, experții FSTA vor sprijini CNPF și la elaborarea unui model de raport ORSA, care ar putea fi utilizat de către entitățile raportoare.

Obligativitatea întocmirii rapoartelor privind evaluarea proprie a riscului și solvabilității este prevăzută de proiectul noii legi privind activitatea de asigurare/reasigurare, iar termenul preconizat pentru începerea prezentării acestui raport de către participanții pieței de asigurări este de 12 luni din momentul intrării în vigoare a noului cadru de reglementare.

Prezentările formatorilor au fost alternate de discuții interactive, în cadrul cărora participanții au avut ocazia să împărtășească provocările pe care le anticipează în implementarea supravegherii prudențiale, în special a raportării după modelul ORSA, care reprezintă o premieră pentru sectorul asigurărilor din Republica Moldova.

Evenimentul de instruire reprezintă o continuare a activităților sprijinite de FSTA pentru alinierea sectorului de asigurări din Republica Moldova la practicile și normele internaționale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!