ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzeul de Etnografie din capitală îndeamnă cetățenii să doneze mărțișoare pentru colecția instituției

18:22 | 31.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. După ce lumea a purtat la piept mărțișoare toată luna martie, o tradiție veche de peste 8000 de ani, sărbătorită  în întreg spațiul românesc și nu numai, astăzi e timpul ca acestea să treacă de la om la pom. Totodată, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală îndeamnă cetățenii să doneze mărțișoarele pentru a completa colecția patrimoniului muzeal, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, doctorul în filologie Varvara Buzilă, cercetător științific coordonator al instituției, a menționat că, conform tradiției, în satele noastre oamenii leagă mărțișoarele de ramurile pomilor fructiferi tineri, cu convingerea că el va asigura rodnicia pomului și belșugul omului. Fetele mari leagă mărțișorul pe care l-au purtat la piept, la încheietura mâinii, la gât sau în păr, de crengile trandafirilor, șoptind în gând o dorință, care numaidecât se va împlini. Unii gospodari leagă mărțișorul de coarnele vitelor, asigurând sănătatea lor și mana.

”Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală Vă îndeamnă să păstrați această frumoasă tradiție, să alegeți un copac frumos din cartier, din preajma casei sau a instituției la care activați și să-l împodobiți cu mărțișorul purtat de voi, spunând o dorință ce ați ținut-o la inimă alături de mărțișor. Vă îndemnăm să aduceți la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală mărțișoarele care să completeze colecția patrimoniului muzeal și, totodată, vă invităm să vizitați o expoziție de mărțișoare confecționate și donate Muzeului de meșterii populari: Eugenia Moldovanu, Studioul „Tezaur”, Centrul de Cultură și Tineret al mun. Bălți, Larisa Cojocaru, Liceul Teoretic Săseni, raionul Călărași, Natalia Cangea, Centrul de Creație și Agrement al Copiilor Criuleni, Maria Ciobanu, I.P. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Bălți, Lidia Cioban, satul Hârtopul Mare, raionul Criuleni, Ludmila Berezin. Expoziția va fi accesibilă publicului până la data de 18 aprilie”, a mai spus Varvara Buzilă.

Simbolul mărțișorului este un liant care leagă cu un fir alb și roșu comunități de oameni din sud-estul Europei: Grecia, Macedonia de Nord, Bulgaria, România și Republica Moldova, iar practicile culturale asociate zilei de 1 martie din aceste țări au fost incluse, pe 6 decembrie 2017, în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală îi revine un important rol în promovarea tehnicilor de confecționare a mărțișorului prin intermediul muzeografilor și a meșterilor populari, în cadrul activităților didactice, atelierelor de creație și a expozițiilor.

img21002445

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!