ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova va fi instituită stare de urgență până la 30 mai

18:04 | 31.03.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Legislativul a examinat astăzi propunerea Guvernului privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Pentru instituirea stării de urgență în perioada 1 aprilie-30 mai au votat 52 de deputați, comunică MOLDPRES.

Prezent în fața deputaților, premierul interimar Aureliu Ciocoi a menționat că situația pandemică a degradat mult, iar un Guvern în demisie nu are competențe depline pentru a opri catastrofa sanitară.

„Nu am văzut altă soluție, decât să vin cu propunerea către Parlament ca să examineze oportunitatea instituirii stării de urgență în R. Moldova. Nu putem miza doar pe vaccinare. Vaccinarea trebuie să fie în paralel cu restricții. Restricții, pe care actuala CNESP nu le poate institui. Exemplu: 50% capacitatea transportului public, ce s-a întâmplat? Grevă. Închiderea piețelor, atac împotriva Guvernului, Guvernul în judecată. CNESP nu are mandat să întreprindă acțiuni drastice. Pacienții au devenit mai gravi. Nu mai este secret că avem tulpina britanică, care este mult mai agresivă, sper să nu importăm și cea sud-africană, care este de 200 de ori mai contagioasă. Secțiile de terapie intensivă sunt supraaglomerate. Aveți mandatul poporului, vă rog să îl exercitați în corespundere cu atribuțiile pe care le aveți. Noi suntem în demisie”, a spus Ciocoi.

Șeful interimar al Cabinetului de miniștri a precizat că prognozele oferite de specialiști sunt sumbre și s-ar putea mări numărul persoanelor decedate chiar până la 100 pe zi. El a precizat că autoritățile nu planifică deocamdată instituirea unui lockdown, elevii vor continua studiile în regim online, iar piețele, centrele comerciale și bisericile vor rămâne deschise.

Deputații PAS, PD și cei din Platforma DA nu au votat pentru instituirea stării de urgență.

Potrivit Hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri: instituirea unui regim special de intrare şi ieșire din ţară; instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării; introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii; stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile; interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice şi a altor acțiuni de masă; va dispune raționalizarea consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate; coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: a) informarea populației despre cauzele şi proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situaţii şi protecţia populaţiei; b) familiarizarea populaţiei cu regulile de comportare în timpul situaţiei excepţionale; c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii; modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice; interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă; chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii; efectuarea rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă.

Hotărârea de azi a Legislativului mai prevede că dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate dispoziţiile emise de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova  vor intra în vigoare din momentul adoptării.

Parlamentul Republicii Moldova va informa, în termen de 3 zile, Secretarul General al ONU şi Secretarul General al Consiliului Europei despre prezenta hotărâre şi cauzele adoptării acesteia.

img21002446

img21002446

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!