ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Recurs la istorie: 1 aprilie

08:00 | 01.04.2021 Categorie: Societate

1 aprilie 527 - Împăratul bizantin Iustin I își numește nepotul, Iustinian I, drept co-împărat și succesor la tron.

1 aprilie 1582 -  Calendarul iulian este schimbat cu cel gregorian de către Regele Carol al IX-lea al Franței.

1 aprilie  1778 - Designerul Oliver Pollock a creat simbolul dolarului american ($).  

1 aprilie 1815 - S-a născut Otto von Bismarck, cancelar al Reichului german, în timpul împăratului Wilhelm I. A fost artizanul unificării Germaniei de la 1871.

1 aprilie 1819 - Este emis decretul imperial rus privind înființarea la Reni a Judecătoriei Comerciale, care urma să examineze litigii în Basarabia. În calitate de președinte a fost numit consilierul de stat activ Persiani.

1 aprilie 1834 - Generalul rus Pavel Dmitrievici Kiseleff încetează a mai fi președinte plenipotențiar al Divanurilor Moldovei şi Valahiei. A deținut această funcţie din data de 19 noiembrie 1829. Este considerat ca fiind cel mai strălucit general reformator rus în timpul domniei conservatorului țar Nicolae I al Rusiei.

1 aprilie 1859 - Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești și Moldovei, a fost recunoscută de Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei, în cadrul Conferinței reprezentanților puterilor garante de la Paris.

1 aprilie 1873 - Vasul cu aburi britanic RMS Atlantic se scufundă în largul insulei canadiene Nova Scoția din Oceanul Atlantic, provocând moartea a 547 de persoane.

1 aprilie 1878 - Mihail Kogălniceanu înaintează consulului general al Rusiei la București, D.F. Stuart, o notă de protest în legătură cu ocuparea de către trupele țariste care participaseră la războiul ruso-româno-turc a unor localități din România.

1 aprilie 1891 - William Wrigley înființează compania producătoare de gumă de mestecat care-i poartă numele (Wm. Wrigley Jr. Company).

1 aprilie 1924 - Întemeierea Societății de Radiodifuziune Sud-Vest la Frankfurt și a Societății de Radiodifuziune de la München.

1 aprilie 1924 - Sunt pronunțate sentințele în procesul participanților la Puciul din noiembrie (1923) de la München: cinci ani închisoare și amendă pentru Hitler și alți acuzați, achitarea generalului Ludendorff.

1 aprilie 1937 - Portul arab Aden devine colonie britanică.

1 aprilie 1939 -  Prin sfârșitul războiului civil spaniol, începe dictatura lui Francisco Franco.

1 aprilie 1941 - Are loc masacrul de la Fântâna Albă, unde trupele sovietice ucid între 2000 și 4000 de români care au încercat să treacă granița din URSS în România.

1 aprilie 1945 - În cadrul celui de-al Doilea Război Mondial are loc Bătălia navală de la Okinawa. Trupele americane cuceresc insula de la japonezi, după lupte violente, începând, astfel, ofensiva finală împotriva Japoniei.

1 aprilie 1947 - Paul devine rege al Greciei, după moartea fratelui său mai mare, George al II-lea. 

1 aprilie 1948 - Căile de comunicație către sectoarele de ocupație american, britanic și francez din Berlin sunt ocupate de forțele sovietice. Astfel, se declanșează prima criză a Războiului Rece.

1 aprilie 1960 - Primul satelit meteorologic este lansat de NASA.

1 aprilie 1976 - Este fondată compania Apple Computers, în Silicon Valley, de către Steve Jobs și Steve Wozniak, care va lansa în anii '80 computerul personal Macintosh.

1 aprilie 1979 - Iran devine republică islamică în urma răsturnării șahului printr-un vot de 99%.

1 aprilie 1995 - Intră în vigoare Pactul de cooperare în domeniul securității, semnat de Albania și Turcia în februarie 1995.

1 aprilie 1997 - Cometa Hale–Bopp, clasată printre primele opt ale secolului ca mărime și luminozitate, s-a aflat cel mai aproape de Soare, la 138 milioane de km și a atins un maxim de luminozitate.

1 aprilie 1998 - Austria, Germania și Italia au decis ridicarea controalelor de frontieră pentru comunicațiile terestre dintre cele trei țări.

1 aprilie 1998 - Președintele Rusiei, Boris Elțîn, îi primește pe miniștrii energeticii din țările puternic dezvoltate. Aceștia s-au întâlnit pentru prima oară la Moscova, în cadrul "Grupului celor 8".

1 aprilie 1999 - În Marea Britanie se introduce un nivel de bază al impozitelor de 10 procente, față de cel de 20 de procente aplicat până la această dată. Rata de bază a impozitelor se aplică de la o bază minimă de impozitare de 1.500 lire sterline din veniturile impozabile.

1 aprilie 2000 - Militarii ruși lansează o operațiune de recuperare a cadavrelor zecilor de soldați care au căzut în timpul unui conflict provocat de ceceni.

1 aprilie 2001 - Fostul președinte iugoslav Slobodan Miloșevici (1997-2000) se predă forțelor poliției, pentru a fi trimis în fața Tribunalului internațional pentru crime de război de la Haga.

1 aprilie 2001 - Prima țară din lume care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex este Olanda.

1 aprilie 2002 - Olanda a devenit prima țară din lume unde eutanasia a fost legalizată.

1 aprilie 2002 - Scriitorul american, Ray Bradbury, a primit cea de-a 2.193-a stea pe Walk of Fame din Hollywood.

1 aprilie 2017 - A murit Gösta Ekman, actor suedez. A  jucat în numeroase  pelicule cinematografice, între care cel mai cunoscut rămâne Intermezzo (1936) de Ingrid Bergman.

1 aprilie 2017 - A murit Evgheni Evtușenko, celebrul poet rus. A fost un poet, romancier, eseist, dramaturg, scenarist, editor, actor, montor și regizor. Reprezentant de seamă al „dezghețului” de după moartea lui Stalin, a fost una dintre primele voci umaniste care s-au făcut auzite în spațiul comunist-totalitarist sovietic, ca apărătoare a libertății individuale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!