ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actrița de teatru și film Marica Balan ar fi împlinit 85 de ani

08:28 | 01.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Actrița de teatru și film Marica Balan, cântăreață de muzică populară, fondatoarea Teatrului Studio „Muno” (Teatrul Unui Actor), ar fi împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 1 aprilie 1936, la Caliacra, Dobrogea, România. A absolvit Școala Teatrală „Boris Șciukin” de la Moscova (1960). A studiat în clasa profesoarei Anna Orociko și Thus Mansurova, actorie. În perioada anilor 1960 - 1976 este angajata Teatrelor „Romen” și „Sovremennik” din Moscova, unde a realizat câteva roluri expresive: Klavdia Puhleakova în „Țiganii” de A. Kalinin, Carmen în spectacolul „Carmen din Triana” după povestirea „Carmen” de Prosper Mérimée, Maria Hristoforovna și Marella în „Eu sunt țigancă” de V. Hrustaliov etc.

Tânăra actriță se impune și prin concerte folclorice, care i-au adus popularitatea, inclusiv pentru faptul că avea în repertoriu cântece interpretate de Maria Tănase, Maria Lătărețu, alte mari cântărețe românce. Cântecul și experiența jocului scenic au adus-o și în cinematografie. În 1966 debutează în filmul „Gustul pâinii” realizat de regizorii Valeriu Gagiu și V. Lâsenco.

A jucat în monospectacolele „Meșterul Manole” și „Numai poetul”. Mai apoi au urmat 150 de reprezentații pe diferite scene ale R. Moldova. În anii 1977-1981, face parte din trupa Teatrului Actorului de Cinema din Chișinău, timp în care s-a produs în mai multe filme artistice: „Trânta”, „Aveți o telegramă…”, „Bucurii pământești” (TV din Moscova). Pe parcurs i se propun diferite roluri de factură dramatică în filmele „Nunta la palat”, regia Vlad Ioviță, „Ultimul haiduc”, regia Valeriu Gagiu, „Podurile” și „Bărbații încărunțesc devreme”, regia Vasile Pascaru; „Durata zilei”, „Istoria unui galben”, regia Valeriu Gagiu etc.

În 1981-1986 este actriță la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău, la Teatrul „Ion Creangă” (1988), la Studioul din Provincie (1988-1990). A realizat înregistrarea discului „Cântă Marica Bălan” la Casa de Discuri „Melodia” din Moscova, care include melodiile: „Lume, lume”, „Hai maică, la iarmaroc”, „Marie și Mărioară”, „Perinița”, „Balada șarpelui”, „Aseară vântul bătea”, „Dorul meu nu-i călător”, „Țiganca”, „Doina”, „Vioara” etc. Din 1990 este regizor la Teatrul-Studio Mono (Teatrul Unui Actor), unde montează spectacolul „Tu omule, tu frate…”. 

În 2011 a fost filmat documentarul „Marica Bălan” despre viața și activitatea actriței, în regia lui Mircea Surdu. Marica Balan a decedat la 21 februarie 2014, la Chișinău.

img21002451

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!