ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

13:19 | 01.04.2021 Categorie: Comunicate

Întrevederea secretarului de stat Dumitru Socolan cu Andrei Rudenko, viceministru al afacerilor externe al Federației Ruse

Chişinău, 1 apr. /MOLDPRES/. Secretarul de stat Dumitru Socolan a avut o întrevedere cu Andrei Rudenko, viceministru al afacerilor externe al Federației Ruse. Diplomații au discutat subiecte actuale de pe agenda relațiilor bilaterale moldo-ruse, ce țin de activizarea dialogului politic, perspectivele cooperării în domeniul comercial-economic, interacțiunea în sfera cultural-umanitară, precum și alte domenii de interes reciproc.

Dumitru Socolan și Andrei Rudenko au reiterat necesitatea organizării, în viitorul apropiat, a consultărilor politice interministeriale și a continuării dialogului la nivelul ministerelor de externe pe subiecte, precum inventarierea cadrului juridic bilateral, dinamizarea procesului de semnare al acordurilor bilaterale privind securitatea socială, migrația forței de muncă, combaterea migrației legale și readmisia.

Reieșind din situația epidemiologică complicată și adresările anterioare ale oficialilor moldoveni, partea rusă a comunicat despre disponibilitatea de a oferi Moldovei, în timpul apropiat, un lot de vaccin împotriva covid-19.

De asemenea, interlocutorii au avut un schimb de opinii pe marginea procesului de reglementare a diferendului transnistrean, fiind evidențiată importanța reluării negocierilor, inclusiv în formatul 5+2, în vederea identificării unei soluții politice viabile, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!