ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Victor Prohin: ”Sperăm că ziua de mâine va fi mai frumoasă decât cea de ieri și de azi”

08:57 | 02.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. Prozatorul și publicistul Victor Prohin, deținător al Medaliei „Mihai Eminescu”, speră că ziua de mâine va fi mai frumoasă decât cea de ieri și cea de azi. În prezent, scriitorul lucrează la o carte despre oamenii umorului: umoriști, epigramiști, caricaturiști și parodiști de la noi, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Victor Prohin a menționat că este vorba de un volum de eseuri, portrete și interviuri cu și despre Petru Cărare, Efim Tarlapan, Efim Bivol, Ion Diviza, Alexei Grabco și alți umoriști. La această carte lucrează de ani în șir. Totodată, el scrie în continuare nuvele și povestiri.

”La revista ”Alunelul”, unde activez aproape două decenii, apar destul de rar. Lucrăm mai mult de la distanță. Din păcate, nu putem avea întâlniri cu cititorii noștri, să-i îndemnăm să se aboneze, deoarece școlile sunt închise, iar elevii și profesorii fac lecții online. Perioada de până la pandemie a fost una de aur. Atunci noi nu știam a prețui timpul, acele avantaje pe care le aveam. Pandemii au fost și în Evul Mediu, dar tot atunci au fost create opere nemuritoare. Sperăm că așa va fi și acum. Ori, oamenii de creație nu stau degeaba. Ei trudesc în continuare la operele lor”, a mai spus scriitorul.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, „Victor Prohin are o statură artistică cu mult mai mare decât modestia lui exemplară. El este un liric cu note epice, care se fac simțite în prozele sale scurte, dar dense și prezentând studii de viață dramatice, care fac lectura agreabilă”.

Victor Prohin s-a născut pe 2 octombrie 1942 în Vindrei, raionul Torbeevo, Republica Mordvină, Federația Rusă. De la vârsta de trei ani, Victor Prohin a crescut în satul Lencăuți, raionul Ocnița, R. Moldova. A absolvit școala medie din satul Verejeni, raionul Ocniţa (1960), apoi Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1965).

A fost redactor la Radio Moldova, redactor-șef adjunct la revista „Chipăruș”, secretar de redacție, redactor-șef adjunct la revista „Nistru” - „Basarabia”, șef de secție la ziarul „Moldova suverană”, secretar responsabil la revista „Alunelul”. A debutat în 1969 cu volumul de proză „Puiul de stea”, urmat de alte cărți: „Supracotoi”, „Olimpia”, „S-a copt frunza”, „Noi doi și bunelul”, „Dacă ar fi mânzul fotograf” ș.a. În anii 1985-1990, Victor Prohin a fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM.

img21002485

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!