ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Gheorghe Calamanciuc a editat o carte de sonete la Iași

08:33 | 02.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. O carte intitulată ”Fiert în cafea de 5:00 cu Nichita în 100 de sonete”, semnată de poetul, prozatorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc, a apărut recent la o editură din Iași, informează MOLDPRES.

Potrivit scriitorului Daniel Corbu, prefațatorul volumului, aceasta este a doua carte de sonete a autorului, după „51 de sonete pentru îndrăgostiții de fantasme”, care a văzut lumina tiparului în 2019 la Iași.

”Cititorul aplicat al acestor construcții lirice profunde („sonetto”, „piccolo suono” - poezie cu formă fixă), în care autorul atacă temele mari (nașterea, iubirea, misterul, suferința, divinația, moartea) va fi de acord cu ideea noastră că orice istorie a sonetului românesc de la Gheorghe Asachi, trecând prin Eminescu (29 sonete), Codreanu (regele sonetului la noi), Voiculescu și până la sonetiștii de azi, nu-l mai poate ignora pe Gheorghe Calamanciuc. Interesant, ademenitor la lectură este ultimul ciclu al cărții de față, ”Cafele la 5:00 cu Nichita”, în care poetul imaginează un joc de mare atractivitate pornind de la unele fulgerări lirice ale lui Nichita Stănescu. Astfel, iubitorii sonetului (această „instituție italiană cu sucursale în toată Europa, la fel ca papalitatea”, cum spunea cândva Ștefan Augustin Doinaș), vor avea o lectură sărbătorească”, a  subliniat Daniel Corbu.

Gheorghe Calamanciuc s-a născut pe 7 februarie 1945 în satul Mihoreni, raionul Herța, Ucraina. A absolvit Institutul Pedagogic „Alecu Russo” din Bălți. A fost director de școală, profesor de limba română, lector la Universitatea de Stat „A. Russo”, redactor literar la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.

A semnat volumele de piese „Ultima noapte de mileniu cu un copil îmbătrânit”, „Ultimul urmaș al lui Ștefan”, „Teatru pentru copii”, cărțile de versuri „Toamna risipei lui Adam”, „Singur în 50 de poeme” și „Poemele repausului”, ”Poeme de citit bătrânețea”, ”50 de sonete pentru îndrăgostiții de fantasme”,  romanele „Don Juan în derivă”, „Don Juan de mucava”, „Don Juan, proscrisul”, „Celebritatea ghinionistului” și ”Don Juan izgonitul din visuri”.

img21002486

img21002486

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!