ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe perioada stării de urgență, în combaterea COVID-19 vor fi antrenate şi spitalele private

10:47 | 02.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. Fortificarea capacităților sistemului de asistență medicală este una din prevederile Dispoziției nr.1 din 1 aprilie a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Potrivit prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi, președintele Comisiei, pentru starea de urgenţă decretată pentru 1 aprilie – 30 mai, va apărea şi obligativitatea spitalelor private să se implice în lupta contra COVID-19 ca să ia din povara asupra sistemului medical public, transmite MOLDPRES.

„Conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice republicane, municipale ori raionale, precum şi administratorii prestatorilor de servicii medicale de drept privat sunt obligați să asigure detașarea tuturor lucrătorilor angajați către instituțiile medico-sanitară publice cu profil COVID-19, în baza demersurilor Ministerului Sănătății, Muncii si Protecției Sociale”, indică Dispoziția CSE.

Conform documentului, salarizarea lucrătorilor medicali detașați în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice cu profil COVID-19 se va efectua pe deplin de către angajatorii de la locul de serviciu/de muncă de bază, cu achitarea integrală a tuturor drepturilor salariale lucrătorilor detașați, conform contractelor de muncă încheiate şi legislației în vigoare.

Ministerul Sănătății, Muncii Protecției Sociale va identifica în termen de o săptămână necesarul suplimentar de servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament a infecției COVID-19 și instituțiile medico-sanitare private care le vor presta.

Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate dispozițiile emise de Comisia pentru Situații Excepționale intră în vigoare din momentul emiterii.

img21002494

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!