ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doi procurori vor ajunge pe banca acuzaților pentru corupere pasivă

12:24 | 02.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. Doi procurori din cadrul Procuraturii municipiului Chişinău, oficiul Ciocana, care anterior au fost reținuți pentru acțiuni coruptibile, vor compărea pe banca acuzaților, comunică MOLDPRES.

Procuratura Anticorupţie a anunțat astăzi că a finalizat și expediat în judecată dosarul de învinuire a celor doi procurori, ambii fiind suspectați de corupere pasivă, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Cei doi au fost reținuți în anul 2018 împreună cu un ofițer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, un ofițer de investigaţii din cadrul Direcţiei nr.3 a INI a IGP, precum şi un șef-adjunct de direcție din cadrul INI.

Potrivit probatoriului, în cursul anului 2017, aceștia ar fi primit de la gestionarii unei firme 70 mii de euro și șase mii de dolari SUA, după ce, inițial, ar fi estorcat 200 mii de euro. Pentru această sumă, procurorii şi polițiștii urmau să-i elibereze din arest, să le înceteze dosarul de ”evaziune fiscală ” şi să-i scoată pe cei trei afaceriști de sub urmărire penală.

După primirea unei părţi din suma pretinsă, procurorii de comun acord cu poliţiştii au „aranjat” eliberarea celor trei oameni de afaceri din așa-zisul „arest preventiv” – „sub control judiciar” şi le-au returnat o parte din bunuri, inclusiv un autoturism de model ”BMW X5” şi unele acte ridicate anterior în timpul percheziției.

În anul 2018, la demersul Procurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor i-a suspendat pe cei doi procurori din funcție până la adoptarea definitivă a hotărârii pe dosarul în care sunt vizați.

De asemenea, pentru a asigura repararea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, precum și pentru a garanta executarea pedepsei, Procuratura Anticorupție a instituit sechestre pe patru bunuri mobile și patru bunuri imobile ale inculpaților. Dacă vor fi recunoscuți vinovaţi, cei doi riscă până la 15 ani închisoare, cu amendă de cel mult 500 mii de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!