ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Nisporeni a fost inaugurat sistemul de iluminat al Parcului central

15:46 | 02.04.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. Sistemul de iluminat public din Parcul central al orașului Nisporeni, instalat cu susținerea Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), a fost inaugurat astăzi. Cu această ocazie a fost lansat și proiectul inovațional „Implementarea conceptului de Smart City prin instalarea băncilor cu panouri fotovoltaice incorporate pentru alimentarea cu energia solară”, ce prevede instalarea a două bănci inteligente în scuarul monumentului istoric "Moara de Vânt”, situat în Parcul central al orașului, transmite MOLDPRES.

Lucrările proiectului dat în exploatare au prevăzut instalarea a 84 corpuri de tip LED, precum şi asigurarea echipamentului și utilajului necesar pentru crearea infrastructurii în vederea funcționării sistemului de iluminat din orașul Nisporeni.

De asemenea, implementarea conceptului de Smart City presupune instalarea a două bănci incorporate cu panouri fotovoltaice cu o putere de 110W capabile să transforme energia solară în energie electrică. Banca inteligentă cu panouri solare incorporate dispune de soluţii SMART ca exemplu: USB conectare pentru încărcarea telefoanelor mobile, Wi-Fi router pentru conectarea gratuită la reţeaua publică internet, totodată dispune de-un soft specializat care permite colectarea, sistematizarea şi analiza datelor cu privire la temperatură (-45°, +60°), umiditate (0%-100%), transfer de date online către utilizatorii finali. Banca consumă între 6W-10W, ceea ce se estimează că energia livrată în reţea va fi de 2,7 kWh pe lună în perioada iernii şi 19,3 kWh în perioada de vară.

În ultimii ani, aceste tipuri de bănci au fost instalate în mai multe locații din lume, printre care municipalitatea din Singapore, poliția din Dubai, Republica Moldova fiind a 56-a destinație pentru băncile inteligente.

"Mă bucur mult că orașul Nisporeni este în pas cu tendințele mondiale și face primii pași spre a fi un oraș inteligent. Ne propunem ca orașul Nisporeni să fie un exemplu pentru alte localități, pentru a crește nivelul de încredere între administrația publică și cetățeni și pentru implicarea a fiecăruia din noi în procesul de dezvoltare a țării”, a declarat directorul AEE, Alexandru Ciudin.

Proiectul de instalare a sistemului de iluminat de la Nisporeni are  o valoare de peste 1,63 milioane de lei. Contractul de grant a fost semnat în cadrul Apelului de propuneri de proiecte nr. 7 în domeniul surselor de energie regenerabilă privind promovarea tehnologiilor de valorificare a energiei solare prin finanțarea proiectelor demonstrative.

foto: AEE 

img21002510

img21002510

img21002510

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!