ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primul weekend din aprilie va fi ploios, cu vreme închisă

16:09 | 02.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. Primul weekend din aprilie va fi determinat de temperaturi variabile, vreme preponderent închisă şi ploioasă, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform meteorologilor, pentru sâmbătă, 3 aprilie, ziua, sunt anunţate valori termice între 10-15 grade Celsius, izolat ploi slabe. Noaptea continuă să fie frig, cu valori negative, termometrele indicând până la 3 grade de ger.

Duminică va fi mai rece, cu temperaturi încadrate între 7-12 grade Celsius, noaptea - minus 1 – plus 4 grade. De asemenea, ultima zi a săptămânii se prevede să fie cu ploi pe întreg teritoriul țării şi vreme posomorâtă.

În popor lunii aprilie i se mai zice Prier (deschizător): Prier priește/Dară și jupește - de multe ori e frumos și cald, și atunci priește, de multe ori însă se întâmplă că ninge, îngheață, și atunci jupește; Florariu (înfloritor); Traistă-n Băț - când vremea era înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru semănături. Conform tradiției, „Solomon a făcut ca luna lui April să fie jumătate cald și numai jumătate frig, ca să poată oamenii semăna pământul, să se facă degrabă, căci înainte era toată luna friguroasă. Dacă Zilele Babelor țin mai mult de douăsprezece zile, atunci zilele întrecătoare se numesc zile împrumutate sau împrumuturi. Adeseori trec zilele acestea în luna lui Prier, când sunt stricăcioase, mai ales pentru pomii înfloriți și pentru viețuitoarele mai plăpânde”.

„Dacă luna lui Prier e frumoasă și călduroasă, se așteaptă ca luna mai să fie rece, chiar înghețuri; dacă e posomorâtă și friguroasă, atunci e semn că luna mai va fi călduroasă și frumoasă. Prier frumos, mai viforos. Prier umed aduce binecuvântare. Gândacii din aprilie îngheață în mai. Negura din aprilie la răsărit și miazăzi e semn bun. De tună în aprilie, nu te mai teme de ger. Prier frumos, vară furtunoasă. De vor fi flori multe de vișine și bune, trage nădejde de vii. Prier fără ploaie, cheful românului înmoaie. Vântul de aprilie e și el vânt tânăr, vânt de mugur şi este ca să împăneze codrul, pometul. El curăță totul”, indică mai multe izvoare folclorice.

foto: mrpl.city

img21002512

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!