ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biden asigură Kievul de sprijinul neclintit pentru Ucraina

13:24 | 03.04.2021 Categorie: Externe

Washington, 3 apr. /MOLDPRES/. Un sprijin american neclinitit pentru Ucraina a promis preşedintele american Joe Biden într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodomir Zelenski, relatează MOLDPRES cu referire la DIGI24.

„Preşedintele Biden a afirmat sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei care continuă în Donbas şi în Crimeea”, a declarat Casa Albă.

Mai mulți observatori ucraineni și internaționali au semnalat concentrarea a mii de militari la frontiera care separă cele două ţări şi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.

Washingtonul a avertizat Rusia împotriva oricărei tentative de „intimidare” la adresa Ucrainei, declarându-se „preocupat de recentele escaladări ale acţiunilor agresive şi provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei” Kremlinul a declarat că nu doreşte conflict, dar a avertizat Occidentul împotriva oricărei ingerinţe militare şi a cerut Kievului să se abţină de la orice „provocare”.

Armistițiul din Donbas a început în a doua jumătate a anului 2020, însă schimburile de focuri în estul Ucrainei s-au înmulțit  din ianuarie. Cele două tabere îşi atribuie reciproc responsabilitatea escaladării conflictului. Recent, președintele American Joe Biden şi-a reafirmat voinţa de a „revitaliza parteneriatul strategic” între Ucraina şi SUA, asigurând că reformele aplicate de preşedintele Volodimir Zelenski împotriva corupţiei sunt „cruciale pentru aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat „parteneriatul crucial” cu Washingtonul. „Parteneriatul american este crucial pentru ucraineni”, a scris el pe Twitter după convorbirea cu Biden.

Zelenski a menţionat că Ucraina şi SUA stau umăr la umăr atunci când vine vorba de prezervarea democraţiei, conform agenţiei ucrainene oficiale de presă Ukrinform. „Sunt serios angajat în ceea ce priveşte reformarea Ucrainei, creşterea transparenţei şi obţinerea păcii” în Donbas, a afirmat Zelenski.

Aceasta este prima convorbire telefonică dintre preşedinţii Ucrainei şi SUA după învestirea lui Joe Biden în funcţie la 20 ianuarie.

foto: unian.info

img21002531

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!