ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul de teatru și cinema Grigore Grigoriu ar fi împlinit 80 de ani

08:20 | 04.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 apr. /MOLDPRES/. Regretatul actor de teatru și film Grigore Grigoriu, Artist Emerit, deținător al Ordinului ”Gloria Muncii”, ar fi împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

Grigore Grigoriu s-a născut la 4 aprilie 1941, în orașul Căușeni. După absolvirea școlii medii din localitate, devine actor amator pe scena Teatrului popular din Căușeni. În anul 1959 este angajat ca actor la Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Bălți, jucând apoi în perioada 1965-1970 la Teatrul de televiziune “Dialog”. În anul 1970 devine actor pe scena Teatrului “Luceafărul”. A avut multe roluri pe scenele teatrelor, dar popularitatea i-a adus-o cinematografia.

În anul 1966 începe colaborarea cu Studioul cinematografic „Moldova-Film”. Ca actor de cinema, debutează în filmul „Poienele roșii”, regizat de Emil Loteanu. Lui Emil Loteanu i se datorează descoperirea și afirmarea lui Grigore Grigoriu ca actor de talie mondială, recunoscut drept unul dintre cei mai talentați și celebri actori de cinema de la noi.

Rolul lui Sava Micliu din filmul „Poienele roșii” (1966) i-a adus actorului primul trofeu în cinematografie. Au urmat alte filme, cu alte roluri, oferite mai cu seamă de Emil Loteanu: Andrei Voinovan („Gustul pâinii”, 1966), Radu Negostin („Lăutarii”, 1971, 16 premii internaționale), Ștefan Barbu („Ofițer în rezervă”, 1971), Loico Zobar („Șatra”, 1975, difuzat în 114 țări din lume), Victor („Vreau să cânt”, 1979), Kalidis („Tandra și dulcea mea fi ară”, 1978) ș.a.

S-a produs în peste 50 de pelicule turnate la „Moldova-Film” și alte studiouri din fosta URSS și în trei filme produse la Studioul DEFA, Germania.

În anul 1977, actorul Grigore Grigoriu a obținut Marele Premiu la Festivalul Internațional de film de la Praga, pentru cel mai bun rol masculin jucat în filmul „O șatră urcă spre cer”. În anul 1976, i-a fost conferit titlul onorific de Artist Emerit, în 1992 a fost distins cu Medalia „Meritul Civic” și în 2002  - cu Ordinul „Gloria Muncii”. Din 2012, Liceul Teoretic din Cârnățeni, Căușeni, îi poartă numele. În 2018, la Căușeni a fost inaugurat un cinematograf ce-i poartă numele. Clădirea a fost reconstruită din temelie și transformată într-o instituție polivalentă și modernă de cultură. Acțiunea a fost posibilă datorită fiului actorului - Octavian Grigoriu, regizor TV, cineast.

Grigore Grigoriu a decedat la 20 decembrie 2003 într-un accident rutier, când se întorcea de la o partidă de vânătoare din satul Palanca, raionul Ștefan Vodă.

img21002535

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!